Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Tavuk Yemekleri

tavuk ciğeri nasıl pişirilir

tavuk cigeri
Tavuk Ciğeri Nasıl Pişirilir, Temizlenir, Haşlanır, Kızartılır ve saklanır?
Tavuk Ciğeri ve Yüreği
Keskin Bıçak
Bol Çeşme Suyu
Kevgir

Ön Söz:
Tavuk ciğerini seveninin olduğu kadar, sevmiyenide çoktur. Tavuk ciğeri, usülüne uygun ön hazırlığı yapılmadan, yapılan yemeklerin  beğenilmeyen tarafı mutlaka fark edilir. Örneğin; ciğer kokusu, acılığı gibi belirtileri örnekleyebiliriz. Ciğerin bu olumsuzluklarını yok etmek için ilk yapılması gereken işlem, ciğerle yemek yapmaya geçmezden önce yapılması gerekenlerdir. İşte, bu post ciğerle ilgili sorunların giderilmesine yöneliktir. Yazılanları sonuna kadar takip ederseniz; hayal gücünüzle sınırlı olan, mutfağınızda çorbasından sebze yemeklerine ve hatta hamur işlerine kadar tavuk ciğerini kullanabilirsiniz. Daha önemlisi, alınan ciğerin dolapta fazla bekletilmeden hemen kullanılmasıyle ilgili zorluk. İşte bu sorunların üstesinden nasıl gelinirin yanıtı, bu yazımızda işlenmektedir.

Tavuk Ciğeri Nasıl Temizlenir:
Marketten veya kasaptan alınan tavuk ciğerinin son kullanma tarihine bakılır. Bu tarihin geçerliliği gözönüne alınarak ciğerin ambalajı açılır. Ciğer tek tek elden geçirilerek, fazla yağları kesilip atılır. Üzerinde mor lekeler varsa (öd patlamasıyle bulaşan sıvı) ciğerin o bölgesi kesilir ve atılır. Ciğerlerin arasında bulunan tavuk yüreği ise, yüreğin yağlı olan kısmı, damarlarıyle birlikte kesilir ve atılır. Ardından uzunlamasına ikiye kesilir ve içindeki kan pıhtısı çıkartılır. Bu işlemlerin ardından ciğer ve yürek bir kaba konur.

Kabın içi bol çeşme suyu ile doldurulur, malzemeler karıştırılarak birkaç kez suyu değiştirilerek berrak suyu çıkana kadar yıkanır. Özellikle yüreklerin içi tek tek elle temizlenir. Ciğerin berrak suyu çıkınca kevgir veya elek kullanılarak süzülür. Süzülen ciğer bir tencereye alınır ve üzerini 1-2 parmak geçinceye kadar çeşme suyu konur, ocağın üzerine oturtulur ve tencere kapağı kapatılır. Yüksek ısıda tencere kaynatılır ve üzerinde biriken (kef) köpük toplanır, atılır. Bu işlemden sonra tencere kapağı aralıklı kapatılır ve ocak ısısı tamamen kısılır. Ciğer 5 dakika haşlandıktan sonra kevgire boşaltılır. Kevgir musluk altında tutulur, bolca su ile yıkanır, süzülür ve bir kaba konur.

Ön haşlaması yapılan ve süzülen ciğer, istenilen yemek yapımında gönül huzuru içinde kullanılabilir. Ciğerin haşlanmasıyle birlikte yemekte koku, acılık gibi istenmeyen durumlar ortadan kalkmıştır. Haşlanan ciğer soğuduktan sonra, buzdolabı poşetine konularak derin dondurucuda uzun süre saklanabilir. Haşlanmış tavuk ciğeri ile ciğer (sote) kavurması, kızartması, ciğer ezmesi, ciğerli pilav ve damak tadınıza uyan her türlü sebze ve bakliyat kullanarak tavuk ciğeriyle yemek yapabilirsiniz.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com