Kategoriler
Web

mutfak ölçü kapları

Ölçü Aletlerim
Mutfak Ölçü Kapları: Mutfağımda yemek yaparken malzemeleri ölçmek için, resimde görünen ölçü aletlerimi kullanırım. Bu aletler yardımıyla mutfakta pratik ölçü alırım. Özel durumlarda 1 nolu 250 ml. lik su bardağını kullanırım. En fazla 2 nolu 200 ml. lik su bardağını kullanırım. Tariflerimde su bardağı ile verdiğim malzeme ölçülerinin tamamına yakını 2 nolu (200 ml. lik) bardağa aittir. Altta görünen tablodaki ölçüler, resimde görünen su bardakları, çay bardağı ve kahve fincanına aittir.

ÖLÇÜ TABLOSU
tablo+ İşaretli bulgur çeşitleri; Bulgurun yapıldığı buğday cinsine göre farklı ağırlıktadır.
++ İşaretli bakliyat ürünleri; kuru fasulye, kuru nohut, yeşil mercimek ölçüleri eşittir.

Resimdeki 5 nolu yemek kaşığı: 15 gr. Su alıyor
Mutfakta en çok kullanığım ölçü aletim. Kullanımıda en zor olanı. Örneğin: 1.5 yemek kaşığı, sıvı yağ ölçüsünü nasıl ölçerim. 1 yemek kaşığını yemek kaşığımla ölçerim. Yarısını ise, tatlı kaşığımla ölçerim. Çünkü: 1 tatlı kaşığı, yemek kaşığımın yarı ölçüsüne denk geliyor.

Su Bardağı Dolusu Pirinç Ölçüleri:
1 Nolu su bardağı silme (basmati-baldo) pirinç 220 gr.
2 Nolu su bardağı silme (basmati-baldo) pirinç 160 gr.

1 Yemek kaşığı tepelice tuz 30 gr. silme ise, 10 gr.
1 Yemek kaşığı tepelice toz şeker 20 gr. silme ise, 10 gr.
1 Yemek kaşığı tepelice toz maya 10 gr. silme ise, 5 gr.
1 Yemek kaşığı tepelice buğday unu 15 gr. silme ise, 5 gr.
1 Yemek kaşığı zeytinyağı, ayçiçek, erimiş tereyağı 10 gr.

Resimdeki 6 nolu tatlı kaşığı: 7 gr. su alıyor
Örneğin, Yemek tariflerimde 1.5 tatlı Kaşığı tuz ölçüsü var ise, buçuk ölçüsünü nasıl ölçerim. Öncelikle 1 tatlı Kaşığı tuzu, tatlı kaşığımla ölçerim. Yarısını ise, çay kaşığımla ölçerim. Çünkü: 1 çay kaşığı, tatlı kaşığımın yarı ölçüsüne denk geliyor.

1 Tatlı kaşığı silme doldurulmuş tuz 5 gr.
1 Tatlı kaşığı toz maya 7 gr.

Resimdeki 7 nolu çay kaşığı: 3.5 gr. su alıyor.
Yemek yaparken kullandığım baharatlarımı çay kaşığı ile ölçerim.

Ölçü aletleri olarak kullandığım resimde görünen mutfak aletlerimin malzeme alım kapasitelerini 1 gram hassasiyetinde ölçüm yapan terazi ile ölçtüm. Her ne kadar ölçüm yaparken dikkat ettimse de verdiğim ölçüler yaklaşık ölçülerdir, mutfaklarda işimizi görür. Ölçüm yaparken en çok kaşıkların su ve yağ ağırlık ölçülerinde zorlandım.

Mutfaklarımızda kulandığımız bardak ölçüleri çok farklı. Gündelik kullanılan su bardaklarının piyasada iki çeşiti mevcut. Biri (250 ml. lik) 250 gr. su alıyor, diğeri ise, (200 ml.lik) 200 gr. su alıyor. Maalesef, çay bardakları ölçüsü daha da farklı. Mutfağımda üç çeşit çay bardağım var. Benim ölçü aleti olarak kullandığım (100 ml. lik) standart çay bardağı. Tariflerimi uygulayan izleyicilerin ölçü aletlerimi dikkate almalarını öneririm.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com