Kategoriler
Mutfak Bilgileri

ocak ısı ayarlarım

ocak ısı ayarlarım
Yemek yapımında kullandığım, ocak ısı ayarlarım: Mutfağımda kulandığım ocağımı görmektesiniz. 1 nolu en büyük göz, 2 nolu en küçük (kahve pişirme amaçlı) göz, 3 ve 4 nolu aynı büyüklükte orta boy göz. Tencere, tava, ızgara ve düdüklü tencere yemeklerimi (sol baştaki) 1 numaralı büyük göz üzerinde yaparım. Tariflerimi mutfağınızda uygulayabilmeniz için, ocak ısı ayarlarınız yemekte kullandığınız malzemeler kadar önemlidir.

Örneğin; ıspanak yemeğini her seferinde aynı tat ve lezzette yapabilmeniz için malzeme ölçüleri kadar ısı ayarları da önemlidir. Yemeğinizin takrarlanabilir lezzetini her daim tutturabilmeniz, ocak ısı ayarlarını iyi kullanıyor olmanızdan geçer. Bu bakımdan yemek yaparken, her zaman ocak üzerinde tencere, tava ve düdüklünüzün çapına uygun gözü kullanmalısınız. İndüksiyonlu ocak kullanıyorsanız; kullandığım ısı ayarlarının indüksiyonlu ocaktaki karşılıklarına buraya tıklayarak bakabilirsiniz.

Yemek pişirmek için ocak üzerinde en uygun göz, 1 nolu büyük gözdür. Üzerinde her çeşit yemeği, ısı ayarlarıyla oynayarak pişirebilirsiniz. Kendim bu gözün düğmesini sağa veya sola döndürerek 5 kademe ısı elde ettim. Aşağıda bulunan açıklamalı resimler size bu konuda yardımcı olur.

pilav pişirme ısısı

Pilav Pişirme Isısı:
Tariflerimde sözünü ettiğim ve pilav pişirirken kullandığım, ocak ayarım. Bu ayarı, ocağımın gaz ayar düğmesini (sağ tarafa) kapatma yönüne döndürerek sağlıyorum. Ocak yanarken alev siyah şapkanın alt hizasında oluyor. Bazen pır pır diye ses çıkarıyor. Pilavınızı tarifime uygun olarak pişirebilmeniz için gerekli bir ısı.

en düşük ısı

En Düşük Isı: Ağır Ateş veya Kısık Ateş
Tariflerimin çoğunda sözünü ettiğim ısı. Bu ısı, tenceredeki yemek kaynadıktan sonra tencere kapağı kapalı iken yemek pişinceye kadar kullandığım ısı. Bu ısı ile tencereniz kaynamaya devam eder ve tencere kapak aralığından yemek buharı gayet rahat bir şekilde çıkar. Bu ısı ayarı ile tencere kapağı gürültüsü olmaz. Eğer kapak ses yapıyor ise, ocak ısı ayarınız yüksek demektir. Bu ayarı, ocağımın gaz ayar düğmesini en sola dödürerek sağlıyorum.

düşük ısı

Düşük Isı:
Bu ısı ayarım, ocağın en düşük ısı ayarı ile normal ısı ayarı ortasında kalan ısı ayarıdır. Bir çok malzemenin kavrulmasında ve çeşitli yemeklerin pişirilmesinde kullanıyorum.

normal ısı

Normal ısı: Orta Ateş
Ocağımdaki bu ayarı, ısı ayar düğmesini en düşük ısı ayarı ile yüksek ısı ayar aralığının arasında, düğmeyi orta yerde sabitliyerek ayarlıyorum. Tenceremi ocak üzerine koyduktan sonra, tencerenin ısınması için kullanıyorum. Ayrıca, yemeklerde kullandığım malzemelerin ön ısıtması, bazı yemeklerin pişirilmesi ve düdüklü tenceremde çoğu yemekleri pişirirken, bu ısı ayarında ocağımı kullanıyorum.

orta ısı alev ayarı

Orta Isının 1 Tık Üzeri Isı:
Ocağın normal (orta ateş) ısısı ile yüksek (yüksek ateş veya hararetli ateş) ısısı arasındaki alev ayarıdır. Bu alev ayarını her çeşit hamur (gözleme, bazlama, kete gibi) pişirme işlerinde kullanırım. Ayrıca bu alev ayarını kullanarak kızartma yağlarını ısıtma, patates kızartma, erişte pişirme , mantı haşlama, makarna haşlama, kızartma tatlılar, çeşitli sos yapımı, balık kızartma, döküm tava ısıtma, döküm ızgara ısıtma ve metal tava içinde tost yapımında kullanırım.

yüksek ısı
Yüksek Isı: Yüksek Ateş veya Hararetli Ateş
Ocağımın tam açık konumu, yani büyük gözün normal yanma hali. Bu konumda ocağım, en fazla gaz ayarında yanar. Bu ayarın yeri, ocağımın gösterge panosunda yeri sabit. Su ısıtırken, makarna veya mantı haşlarken, ızgara yaparken, ya da büyük tencerelerle yemek yaptığım zamanlarda ocağımı bu ısı ayarında kullanıyorum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com