Kategoriler
Şerbetli Tatlı Tarifleri Mutfak Bilgileri

tahin pekmez karışımı

tahin pekmez karışımı
Tahin Pekmez Karışımı Nasıl Karıştırılır, Oranı ve Ölçüsü:
Tahin ve pekmezin belirli oranlarda karıştırılmasıyle,  beğenilen bir tatlı elde edilir. Bu tatlının elde edilmesinde sabit bir malzeme ölçüsü yoktur. Her aile veya bireyin kendi damak tadına ve göz zevkine göre tahin pekmez karıştırılır. Karışım hazırlanırken karıştırma kabına önce tahin konur. Tahini tatlandırmak için üzerine pekmez ilave edilir. Pekmez çeşitlerine ve yapımına göre, pekmezin yoğunluğu farklıdır. Aynı çeşit pekmezin de yoğunluğu farklıdır. Ayrıca pekmez, tahinden az da olsa yoğundur. Çoğu damak tadına uyabilen tahin pekmez karışımı, 1 ölçü tahin ve tahinin yarı ölçüsünde pekmez olabilir. Bir başka anlatımla; 100 gr. tahin pekmez karışımına 60 gr. tahin 40 gr. pekmez karıştırılırsa tadı beğenilen karışım elde edilir. Bu karışımı ölçeklendirirsek; 2 ölçek tahin, 1 ölçek pekmez diyebiliriz. Bu karışımı % de olarak tanımlarsak; % 60 tahin, % 40 pekmez oranını kurabiliriz. Sonuç olarak: Tahin pekmez karışımında pekmez ölçüsünü azaltıp çoğaltarak, istenilen renk ve kıvamda tahin pekmez karışımı elde edilir. Bu karışımın üzerine özellikle kavurulmuş beyaz susam taneleri serpilirse, tatlı daha lezzetli olabilir.

Tahin pekmez karıştırma oranı: 2 ölçek tahin, 1 ölçek pekmez olabilir.
tahin pekmez oranı

Tahin:
Susam tohumlarının kabuklarından ayrıldıktan sonra, kendine özgü üretim yöntemleriyle kurutulup ezilmesiyle elde edilen bir gıda maddesidir. B vitamini yönünden zengindir. Tahin, % 60 oranında yağ, % 26 oranında protein, kükürt, triptofan içeren aminoasitler içerir. Tahin, çok yağlı besin maddesi olarak kolay sindirilebilir ve besleyici bir gıda maddesidir. Mutfaklarımızda doğrudan kullanılmaz. Fakat, diğer malzemelerle birlikte katkı malzemesi olarak bir çok yemek, tatlı, salata ve hamur işlerinde kullanılır.

Tahin’in kullanıldığı yerler: Helva, çörek, kurabiye, kek, çeşitli salatalar, çeşitli yemekler, börekler, tatlılar, tarator, humus ve piyazdır.

Pekmez:
Bir çok üründen elde edilir ve üretildiği ürünün ismi ile anılır. Üzüm pekmezi, dut pekmezi, harnup (keçiboynuzu) pekmezi, kayısı ve andız pekmezidir. Her bir ürünün kendine ait pekmez üretim metodu kullanılarak şırası çıkarılır ve işlenerek kendi adı ile anılan pekmezi elde edilir. Her pekmez’in renk, tat, aroması ve besin değeri farklı olmakla birlikte, ortak özellikleri hızla kana karışabilen ve yüksek enerji veren bir gıda maddesidir. Sofralarımızda her bir pekmez çeşiti tüketilmek için doğrudan yerini alır. Mutfaklarımızda ise, çeşitli tatlı, şerbet, muhallebi, kek, kurabiye, un helvası yapımında kullanılır.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com