Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Mutfak Bilgileri

evde kaymaklı yoğurt nasıl mayalanır

kaymaklı yoğurt
Evde Kaymaklı Yoğurt Nasıl Mayalanır?
Malzemeleri:
3 Litre İnek Sütü
1 Yemek Kaşığı Mayalık Yoğurt (50 gr.)
1 Cam veya Metal Tencere
1 Mutfak Termometresi
1 Kapak Olarak, Kevgir
1 Bez Örtü, Battaniye

Ön Söz:
Evde yoğurt yapımı ile ilgili denemediğimiz yol ve yöntem kalmadı dersem, doğruyu söylemiş olurum. Bir ara yoğurt yapmak için, yoğurt makinesi kullandık. Sonrasında tencere işine döndük. Bazen kaymaklı yoğurt yapıyor olsakta, genellikle kaymaksız yoğurdu tercih ederiz. Kaymaklı yoğurt yapımı, kaymaksız yoğurt yapımından farkı yok. Tek farkı; sütün üzerindeki kaymağı bozmadan, tencereye mayayı ilave etmektir. Bu iş için eczaneden 10 ml. lik enjektör alır, iğnesini çıkarır ve mayayı enjektörle süte ilave ederiz. Süt kaynadıktan sonra, yoğurt yapımı için aynı tencere kullanılabilir. Biz ise, yoğurt mayalamak için bor cam tencere kullanıyoruz.

Yoğurt maya ölçüsünün az veya çok olmasının bir önemi yok. Bir yemek kaşığı tepelice doldurulmuş yoğurt, maya olarak kullanılabilir. Tencereye sütü koymazdan önce, tencereyi soğuk su ile çalkalayıp dökerseniz, süt dibine tutmaz.

Ön Hazırlık:
Süt mayalanmadan en az 1 saat önce, yoğurt mayası buzdolabından çıkarılacak. Ardından, pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpılacak.

Maharetini Göster:
Tencerede süt orta ateşte ısıtılacak. Süt kaynamaya başlayıncaya kadar, ara sıra dipten karıştırılacak. Süt kaynamaya başladıktan sonra, 15 dakika bitiminde ocak söndürülecek. Tencere yoğurt mayalanacak yere alınacak ve ısısının 45 veya 47°C’ye düşmesi beklenecek. Ardından enjektöre yoğurt mayası doldurulacak ve kaymak şekli bozulmadan tencereye ilave edilecek. Peşinden tencere kevgir ile kapatılacak, bez örtü veya battaniye ile sarılacak. Ortalama 4-5 saat arasında tencere kontrol edilecek. Süt katılaşmış ise, tencerenin üzerindeki örtü alınacak. Tencere oda sıcaklığına geldikten sonra, buzdolabına kaldırılacak. Buzdolabında yoğurt tam olarak soğuduktan sonra, tencere kapağı kapatılacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com