Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Gıdalar Nasıl Saklanır Mutfak Bilgileri Yumurtalı Yemek Tarifleri

menemenlik domates konservesi

menemenlik domates konservesi
Evde Menemenlik Domates Konservesi Yapımı Tarifi
Malzemeleri:
7 Kg. Sivri Domates
1/2 Kg. Tatlı Sivri Biber
50 gr. Acı Kırmızı Biber
1 Çay Bardağı Ayçiçeği Yağı
2 Yemek Kaşığı Tuz
5 Adet 1/2 Litrelik Cam Kavanoz
5 Adet Cam Kavanoz Kapağı (kullanılmamış)

Ön Söz:
Konserve yapmak uğraşı gerektiren iş. Bu işe katlanmamızın nedeni; ya dondurucumuz yoktur, ya da dondurucumuzda yeter miktarda yerimiz yoktur. Bu nedenle, ihtiyaç duyduğumuz gıdaların konservesini yapıyoruz. Oysa ki, derin dondurucuda gıdalar zahmetsiz saklanır. Ne ise, kavanozların kapağını kapatırken kavanoz ağızlarını silmeli ve kapakları kaynar su içerisinden alıp sıkıca kapatmalısınız. Ardından kavanozu ters çevirip, sızma ve ses yapmamasına dikkat etmelisiniz. Sızan ve ses çıkaran kavanozları tencereye boşaltıp ısıttıktan sonra, tekrar doldurup yeni kapak takmalısınız. Domates çekirdeklerini çıkarırken epeyce domates suyu birikir, bu suyu süzerek yemeklerde kullanabilirsiniz. Ya da içebilirsiniz, siz bilirsiniz.

Ön Hazırlık:
Biberler uygun irilikte halka şeklinde doğranacak ve 1 çay bardağı ayçiçeği yağı içerisinde, diriliği gidinceye kadar kavrulacak. Kavanozlar yıkanacak ve kurutulacak.

Domateslerin Hazırlanması:
Domatesler yıkanacak ve üzerlerine bıçakla birer küçük çizik atılacak. Kaynamakta olan su içerisine konulacak ve bir süre bekletilecek. Ardından çıkarılacak, soyulacak ve uzunlamasına ikiye bölüneck. Beyaz yerleri kesilip atılacak, bir kap içerisine “çekirdekleri çıksın diye” sıkılacak ve ardından kuşbaşı doğranacak.

Maharetini Göster:
Doğranmış domatesler tencere içerisine konulacak ve ocağın büyük gözünde (ağızı açık olarak) normal ısıda kaynatılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, ocak ısısı düşük konuma getirilecek ve 30 dakika süre ile (ara sıra karıştırılarak) kaynatılacak. Süre bitiminde tencereye 2 yemek kaşığı tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencere 15 dakika süre ile tekrar kaynatılacak. Süre bitiminde kavrulmuş biberler ilave edilecek ve tencere bir güzel karıştırılacak. Ardından, (ocak yanmaya devam ederken) kepçe ile karışım kavanozların boğum yerlerine kadar doldurulacak ve kapakları (sıcak olarak) sıkıca kapatılacak. Kapatılan kavanozlar ters çevrilecek (kapakları alta bakacak şekilde) dizilecek. Kavanozlar tamamen soğuyuncaya kadar aynı konumda dinlendirilecek. Ardından doğrudan güneş almayan bir ortamda saklanacak. Sonrası malum.

Not:
Bu konserve özellikle acı biber kullanılarak yapıldı, malzeme seçimi tercihinize bağlı.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com