Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Hamur İşleri Tarifleri Mutfak Bilgileri

yufka nasıl açılır

yufka nasıl açılır
Yufka Nasıl Açılır: Yufka, yufka açmasını bilenler için çok basit, öğrenmek isteyenler için çok zor görünen bir el becerisidir. Anlatılarak veya yufka açan birini seyrederek, öğrenme imkanı çok zor. Fakat; yufka açmak için bazı temel bilgileri edindikten sonra, işi pratik yaparak çözmek çok kolay. Kendim, tariflerini verdiğim kete gözleme ve yufka bazlamaları yapa yapa öğrendim. Özellikle kete yapmak, bu işin en kolay yolu. Gerek hamurunun özelliği, gerekse yufkasının kalın olması, yufka açmayı öğrenmek isteyenler için ideal bir kurstur.

Yufka açmanın inceliklerine gelince, yüksek randımanlı tabir edilen börek ve baklava hamurları için üretilen un kullanılarak hamur yoğurulacak. Yoğurulan hamurdan ihtiyacınıza uygun büyüklükte, parçalar kopartılacak. Bu parçalar hiç un kullanılmadan, avuç içinde döndüre döndüre pürüzsüz beze yapılacak. Bir miktar unla birlikte beze, yufka açılacak zemin üzerine konulacak. El ile beze üzerine bastırılarak, beze yassılaştırılacak. Önce, merdane bezenin tam orta yerine konulacak ve ileri geri hareketle beze yassıltılacak. Zaman içerisinde kazanılacak el becerisi ile merdane hareketleri, bezeyi kendi etrafında döndüre döndüre büyütecek.

Beze, tatlı tabağı büyüklüğüne ulaştığında merdanenin görevini oklava alacak. Beze üzerine un serpilecek ve oklava resimde görüldüğü gibi, açılmış beze üzerindeki dik çizgi yönünde döndürülerek hareket ettirilecek. Oklavanın ikinci hareketinde konumu, resimde görünen sol yandaki açısal çizgiye paralel olacak. Saat üzerindeki 6 rakami ile 8 rakamı arasındaki açıklık oklavanın hareketinde püf noktasıdır. Bu açıyı sağlamak için, ya hamur döndürülecek ya da oklava o konuma getirilecek. Hamuru açarken ilk başlarda hamuru, o açıklıkta söndürebilirsiniz. Hamur çapı büyüdüğü vakit oklavanın o açıklıkta konumlanması gerekir. Açılan hamur oklavaya sarılarak tek yönlü hareketlerle ve oklava konumunu değiştirerek, hamuru istediğiniz büyüklükte yufka olarak açabilirsiniz. Bezelerin yuvarlak ve düzgün açılmasının en önemli şartı, oklavanın her seferinde resim üzerindeki açı kadar pozisyon almasıdır.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com