Kategoriler
Gıdalar Nasıl Saklanır Mutfak Bilgileri

gıdalar nasıl saklanır

gıdalar nasıl saklanır
Evde gıdalar nasıl saklanır: Tükettiğimiz gıdaları uygun bir biçimde saklamamız için, öncelikle gıdaların üretim tarihlerini bilmemiz gerekiyor. Paketlenmiş gıdaların üzerinde çoğunun üretim tarihi ve son kullanma tarihi yazılı. Ayrıca çoğunun üzerinde mevcut gıdanın, saklama koşulları da not edilmiş. Mutfağımızda bulunan çabuk tüketemiyeceğimiz gıdaları uygun koşullarda saklamamız, aile bütcemize fazlasıyle katkısı olacaktır. Mutfaklarda gıdaların iki tür saklama koşulu vardır.

1.Dondurucu ve buzdolabında gıdaların saklanması,
2.Dolap veya açık alanlarda gıdaların saklanması,
Yeri geldiğince her iki saklama koşullarından örnekler vereceğim. Anlatmaya çalıştıklarım, kendi mutfağımda uyguladığım ve yararlı gördüğüm deneyimlerimdir. Tabii ki, bu konuyu size yazar konumuna gelmek için epey de bedel ödedim. Şu anda gıdaların saklanması konusunda mutfağımda risk en alt düzeyde. Elektrikler kesilirse o da şansa kalmış bir şey!..

Salça:
Mutfağımda domates ve tatlı biber salçası kullanırım. Domates ve biber salçasını marketten konserve salça olarak alırım. Evde salçayı açar, üzerinde yazan ağırlığın % 10’u kadar tuz ile karıştırır, tekrar kutusuna koyar ve buzdolabında saklarım. Bu yöntemi keşffettiğimden beri salçanın bozulması ile karşılaşmadım tavsiye ederim.

Nohut, Fasülye, Yarma, Bulgur, Pirinç:
İsimlerini tek tek sayamadığım kuru tane ürünleri, ayrı ayrı bez torbalara koyar ve ağızını bağlarım. Balkonumdaki açık dolabımda, üst üste koyar yaz kış aynı yerde saklarım. Mutfağınızda gerekli boş alanınız yeterli ise, tel dolapda aynı işi görür. Bu ürünleri bez içerisinde de olsa, plastik mutfak dolaplarında ve özellikle mutfak içerisinde saklamayınız.

Makarna Çeşitleri ve Erişteler:
Bu ürünleri mutfağıma tüketebileceğim miktarlarda alırım. Kendi ambalajı içerisinde mutfak dolabımda saklarım.

Un:
Mutfağımda un tüketimim fazladır. Fazla olmakla birlikte, özellikle yaz aylarında 2 kg. geçmeyen ölçekte un alırım. Unu plastik, naylon ambalaj içerisinde saklamam. Saklama kabı olarak sık dokulu bez torba veya kağıt torba kullanırım.

Patates:
Aylık tüketebileceğim kadar patatesimi alırım ve doğrudan buzdolabında saklarım. Bu yöntemle patates sorunumu çözdüm.

Soğan:
Sonbahar mevsiminden kış mevsimine girerken bir alışkanlık olsa gerek her yıl, 12 kg. soğan alırım. File naylon torbasında balkonumda saklarım. Bahar aylarına girişte çoğu filizlenir, bir kısmı bozulur. Sonuçta soğanlarım, kış boyu mutfağımda işe yararlar.

Sarımsak:
Kış boyu İhtiyacım olan 3 bağ sarımsağı balkonumda uygun bir yerdeki asma çengeline takarak saklarım. Havalar ısınmaya başlamazdan önce arta kalan sarımsaklarımın bir kısmını soyar cam kavonoza koyarım, üzerini zeytinyağı ile kapatır buzdolabımın rafında saklarım. (bu yöntemle uzun süre sarımsakları saklamanızı önermem, kısa süreli işinizi görebilir.) Ya da, soyduğum sarımsakları çıt çıtlı dondurucu poşetlerine koyar, dondurucumda saklarım.

Geçen yıl denediğim ve iyi sonuç aldığım yöntem ise şöyle; şubat ayının sonlarına doğru evde bulunan bütün sarımsakları buzdolabı poşetine (kabuklu olarak) koyuyorum ve derindondurucuya kaldırıyorum. İhtiyacım halinde dondurucudan alıp kullanıyorum. Bu şekilde dondurucuda sarımsaklarınızı tüketinceye kadar saklayabilirsiniz.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com