girit kabağı dolması

01 Temmuz 2010

girit_kabak_dolma_1

Malzemeler:
7 Adet Girit Kabağı
100 gr. Dana Kıyma
6 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Adet İri Soğan
2 Adet Domates
1 Çay Bardağı Pirinç
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası ‘iç için’
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası ‘dolmanın suyu için’
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
1 Tatlı Kaşığı Tepeli Tuz ‘iç için’
1 Çay Kaşığı Tuz ‘dolmanın suyu için’
3 Su Bardağı Kaynar Su
1/5 Demet Maydanoz
1/5 Demet Dereotu
İç çapı 22 cm. Tencere

Ön Hazırlık:
Kabak oyacağının tırtıllı kesme bıçağı ile kabak yüzeyleri kazınacak. Baş kısımları kapak olarak kesilecek. Kabak oyacağı ve tatlı kaşığı yardımı ile ortası boşaltılacak. Kabuk kısmı 3-4 mm. kalana kadar, yumşak iç tamamen kazınacak. Uygun bir kap içerisine yeterli miktarda su ve 1 tatlı kaşığı tuz konulacak, karıştırılacak. İçi boşaltılan kabaklar, bu su içerisinde dinlenmeye alınacak. Kabaklar tuzlu su içerisinden alınırken sadece suyu boşaltılacak, yıkanmayacak.

Domates, Soğan, Maydanoz, Dereotu ve Pirinç:
Domates, 1 adet’inin kabuğu soyulacak, küp doğranacak ve dolma içi hazırlanırken kullanılacak. Diğer domates, kabaklar doldurulduktan sonra dilimlenecek kapak olarak kullanılacak. Soğan yemeklik doğranacak. Maydanoz ve dereotu kıyılacak. Pirinç, yıkanacak ve süzülecek.

Dolma İçi’nin Hazırlanması:
Yoğurma kabı içerisine kıyma, soğan, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, domates, salça, tuz, karabiber, kimyon, nane, maydanoz, dereotu katılacak ve bir güzel yoğurulacak. Harcın tuzu karar hale getirilecek. Üzerine pirinç ilave edilecek ve karıştırılacak.

Kabaklar tuzlu su içerisinde dinleniyor

girit_kabak_dolma_2

İçleri doldurulmuÅŸ ve tencere’ye dizilmiÅŸ

girit_kabak_dolma_3

Domates dilimi kapak yapılmış

girit_kabak_dolma_4

Kabak dolması servise hazır

girit_kabak_dolma_5

Maharetini Göster:
Her bir kabak parçası, dolma içi ile bastırılmadan ağız kısmında 1 cm. boÅŸluk bırakılarak doldurulacak. DoldurulmuÅŸ kabaklar tencereye dikey dizilecek. Üzerlerine domates parçaları konulacak ve kendi kapağı kapatılacak. 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı tuz ve 1 su bardağı kaynar su ile karıştırılacak, tencereye sos olarak dökülecek. 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 su bardağı kaynar su tencere’ye ilave edilecek. Tencere, yüksek ısıda kaynatılacak. Tenceredeki malzemeler kaynamaya baÅŸladıktan sonra, tencere kapağı kapatılacak. Ocak normal ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek. 40 dakika süre bitiminde girit kabağı dolmanız servise hazır. Sonrası malum.

Not:
Ocak ısısı çok önemli. Ocak ısısı düşük ve yüksek olmayacak. Buna, tencere kapak aralığından buhar çıkışına göre karar verin. Kapak gürültüsü olmayacak, buhar rahat bir şekilde kapak aralığından çıkacak. Ocağın gaz düğmesini bunları göz önüne alarak ayarlayın.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com

 


Yorum yazmak istermisiniz?

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.