Kategoriler
Bulgurlu Yemekler Yöresel Yemek Tarifleri

domates aşı

domates aşı
Pirinçli Bulgurlu Domates Aşı Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
3 Adet Domates
2 Adet Sivri Biber
1.5 Yemek Kaşığı Pirinç veya Bulgur
1 Adet Soğan
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Su Bardağı Su
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Domates aşı, çoğu coğrafi bölgelerimizde yapılan yöresel bir yemek çeşitidir. Domates aşı malzeme ve ölçüleri yöreden yöreye değişiklik göstersede, kullanılan ana malzeme domates, soğan, sivri biber ve bulgurdur. İç anadolu bölgesinde domates aşı yemeği, çocukluğumda bağ bozumu mevsiminde çok yapılırdı. Özellikle sivri biberin acı olanı kullanılırdı. Yaşlılar bu yemeğe gö aş, ya da gö frenk aşı derlerdi. Domates aşı pişirilirken birazcık sulu bırakılır, ekmeği banarken ıslatsın diye. İştah açıcı olan bu yemek, fazlasıyle ekmek tüketimine sebep olur.

Ön Hazırlık:
Domates soyulacak ve küp doğranacak. Soğan yemeklik, sivri biber halka doğranacak. Pirinç ayıklanacak, yıkanacak ve süzülecek. Kaynar su hazır edilecek.

Maharetini Göster:
Tencereye zeytinyağı, tereyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine sıra ile soğan, sivri biber, domates, pirinç ilave edilecek ve orta  ısıda kavrulacak. Ardından 1 su bardağı kaynar su, karabiber ve tuz ilave edilecek. Tencere yüksek ısıda 1 dakika kaynatılacak ve  kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek. Tam 15 dakika bitiminde domates aşı servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com