Kategoriler
Deniz Ürünleri Tarifleri

van tuzlu balık tarifi

soslu inci kefali
Van Tuzlu Balık Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Kg. Salamura İnci Kefali
1 Çay Bardağı Kızartma Yağı
1 Su Bardağı Un

Sos Malzemesi:
3 Adet İri Domates
3 Yemek kaşığı Zeytinyağı
2 Adet İri Diş Sarımsak
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Van tuzlu balık nasıl pişirilir? Van gölü salamura inci kefali veya taze inci kefali’nin pişirme yöntemi aynıdır. Van tuzlu balığı tava, ızgara, fırın, tandır veya mangalda pişirilir. Salamura inci kefali tuzlu olduğundan, balık pişirilmeden önce, tuzunun giderilmesi gerekir. Bu sebeple tuzlama inci kefali, akşamdan bol soğuk su içine yatırılır ve sabah süzülerek temizlenir. Tarifim, tuzlanmış inci kefalinin domates soslu kızartmasının yapımıyla ilgilidir. Deneyenlere, afiyet olsun.

Bu aylarda market ve pazarlarda sera domatesi bulunur. Domates sosunu yaparken; dondurucuda bulunan, rendelenmiş domates kullanırsanız doğru tercih yapmış olursunuz. Ayrıca, balığın havyarı unlanarak kızartılır.

Ön Hazırlık:
Domates rendelenecek, sarımsak yemeklik doğranacak. Salamura inci kefali yıkanacak ve akşamdan soğuk suya yatırılacak. Sabah süzülecek ve üzerideki pullar bıçakla kazınacak. Ardından karnı yarılacak ve iç organları temizlenecek. Çıkan havyarı bir kaba alınacak. Temizlenen balıklar yıkanacak, her iki yüzeyine bıçakla çizikler atılacak ve süzgece alınacak.

Domates Sosu’nun Yapılması:
Tavaya zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine sarımsak ilave edilecek ve orta ateşte hafif kavrulacak. Peşinden domates, karabiber, tuz ilave edilecek ve domatesin diriliği gidinceye kadar kavrulacak.

van tuzlu balıkvan tuzlu balık

balıktan çıkan inci kefali havyarıinci kefali havyarı

havyar ve balık kızartılmışinci-kefali-kızartması

Maharetini Göster:
Tavaya kızartma yağı konulacak ve orta ateşin bir tık üzeri ısıda ısıtılacak. Peşinden un’a bulanmış balıklar tavaya yatırılacak ve önlü arkalı döndürülerek kızartılacak. Kızarmış balıklar hazırlanan sos tavasına konulacak, bir taşım kaynatılacak ve ocaktan alınacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com