Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Gıdalar Nasıl Saklanır

saf tereyağı yapımı

saf tereyagi 1
Evde saf tereyağı yapımı tarifi, nasıl yapılır? Tereyağının içindeki süt kalıntılarını ayrıştırdıktan sonra, sade yağ adı verilen saflaştırılmış tereyağı elde edilir. İnsan sağlığı ile ilgilenen uzmanlar, süt ve süt ürünlerinin insan sağlığına yarardan çok zarar verdiğini söylüyorlar. Sağlıklı beslenmek için de insanlara tereyağını öneriyorlar. Onların önerdikleri tereyağı çeşiti, tarifini verdiğimiz saflaştırılmış tereyağıdır.

Büyükbaş veya küçükbaş hayvanlardan elde edilen tereyağı, düşük ısıda kaynatılarak yağ içindeki su ve süt kalıntıları ayrıştırılır. Kaynayan tereyağında bulunan su buharlaşır, süt partikülleri ise tencere tabanına çöker. Bu aşamaya ulaşan tereyağı süzülerek saklama kabına boşaltılır. Tereyağını saflaştırırken, tereyağını yakmamak için yüksek ısıdan kaçınmak gerekir. Saf tereyağının yanma derecesi 180°C olduğundan pekala kızartmalarda kullanılabilir.

Saf tereyağı yapımında kullanılan tereyağının tuzlu veya tuzsuz olmasının bir önemi yoktur. Ya da, tereyağının büyükbaş veya küçükbaş hayvanlardan elde edilmiş olmasınında önemi yoktur. Teryağını saflaştırırken tabanı kalın çelik tencere kullanmak gerekir ki, tabana çöken süt kalıntıları yanmasın. Saflaştırılan tereyağının dolapta saklanmak koşuluyle bozulma süresi oldukça yüksektir.

Saf tereyağı nasıl yapılır? Elimizde bulunan 1.5 kilo tuzlu Trabzon tereyağını tabanı kalın çelik tencereye koyduk. Tencereyi ocağın büyük gözü üzerine oturttuk ve gaz ayarını orta seviyeye ayarlayarak ocağı yaktık. Tenceredeki tereyağı 35 dakika bitiminde kaynamaya ve üzerinde köpükler oluşmaya başladı. Köpükleri kevgir kepçe ile topladık ve bir kaseye aldık. Köpük toplama işlemi 12 dakika sürdü. Bu sürenin bitiminde ocak gaz ayarını orta ısının bir tık üzerine alarak, tencereyi 3 dakika daha kaynattıktan sonra ocağı söndürdük.

tereyağı orta ısıda eritilmiş

saf tereyagi 2

üzerindeki köpük toplanıp alınmış

saf tereyagi 3

saf tereyağı süzülerek saklama kapına konmuş

saf tereyagi 4

tencere tabanında biriken süt kalıntıları

saf tereyagi 5

Tencereyi son olarak 3 dakika kaynatmamızın nedeni bir gerekliliktir. Bu işlemi mutlaka yapmalısınız ki, tereyağının içinde bulunan su ve üzerinde bulunan süt partikülleri tamamıyle yok olsun. Bu işlem yapılmaz ise, bir süre sonra saflaştırıp sakladığımız tereyağında küflenmeler oluşabiliyor. Bu tatsız durumu yaşadıktan sonra, tereyağını 3 dakika fazladan kaynatarak küflenme sorununu çözdük. Saflaştırdığınız tereyağını saklayacağınız kabın hijyenik olması gerekir.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com