Kategoriler
Mutfak Bilgileri

domates doğrama çeşitleri

domates nasıl doğranır
Domates Doğrama Çeşitleri Tarifi: Domatesler, kullanıldığı yemeklerin özelliklerine uygun olarak doğranması gerekir. Öncelikle, sebzeleri doğrarken kullanılacak bıçak çok keskin ve sapı elimize uygun olmalıdır. Bu konu’ya dikkat edilirse kazaların önüne geçmiş oluruz. Sebzeleri doğrarken, mutlaka kesme tahtası kullanmalıyız. Domates yıkandıktan sonra sap yeri iki yöntemle çıkartılır. İlki, soyma veya oyma bıçağının uç kısmı kullanılarak, sap yeri oyularak çıkartılır. İkinci yöntem ise kendi kullandığım yöntemdir. Domatesi uzunlamasına iki parçaya bölmektir.

Resim, 1 ve 2 buna örnektir. Resim 1 de sap yerinin beyaz kısmı (V) şeklinde bıçak ile kesilerek çıkartılır. Resim 2, bu işlemi göstermektedir.

3. Yarım Ay Doğrama:
2 nolu yarım domates, kesme tahtası üzerine enlemesine yatırılır. Bıçak ile uygun genişlikte, eşit aralıkta kesilerek yarım ay doğrama yapılır. Bu biçimde doğranmış domatesler salatalarda, veya garnitür hazırlamada kullanılır.

4. Kuşbaşı, Yemeklik veya Küp Doğrama:
2 nolu yarım domates kesme tahtası üzerine enlemesine veya uzunlamasına yatırılır. Bıçak ile uygun genişlikte ve eşit aralıklı olarak dilimlenir. Bıçak 90° derece döndürülür, domates aynı genişlikte kare kesit olacak şekilde dilimlenir. Yemek ve salatalarda kullanmak için, bu biçimde domates doğranır. Burada dikkat edilecek nokta, tencere yemekleri için kulanılacak domates iri küp, salatalar için küçük küp olarak doğranacaktır.

5. Halka Doğrama:
Bütün domatesin sap yeri oyularak çıkartılır veya doğrudan kesilir. Domates kesme tahtası üzerine uzunlamasına yatırılır. Uygun genişlikte enine kesilerek dilimlenir. Halka domates söğüş olarak kullanıldığı gibi, salatalarda, güveçlerde, ızgaralarda, kebaplarda, fırın ve balık yemeklerinde kullanılır.

6. Dilim Doğrama:
2 nolu yarım domates kesme tahtası üzerine enlemesine yatırılır, elma dilimi olarak doğranır. Dilim domates söğüş olarak kullanıldığı gibi, salatalarda veya garnitür hazırlamada kullanılır.

7. Rendelenmiş Domates:
2 nolu yarım domates, rende üzerinde gezdirilerek püre haline getirilir. Püre domates soslarda, çorbalarda, pilavlarda ve kimi yemeklerde kullanılır.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com