Kategoriler
Hamur İşleri Tarifleri

yufkalı peynirli börek

peynirli rulo börek
Yufkalı Peynirli Börek Tarifi
Malzemeleri:
2 Adet Hazır Yufka (400 gr.)
250 gr. Lor Peyniri
1 Çay Kaşığı Tuz
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı (tepsi tabanı için)
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
4 Yemek Kaşığı Süt
1 Adet Yumurta
1 Tutam Maydanoz
Çörek Otu
Alüminyum Fırın Tepsisi 30 cm.

Ön Söz:
Hazır yufkadan yaptığım tepsi böreğim, tartışmasız on numara beş yıldızdır. Ailemiz kalabalık olmadığından yemeklerimizi tadımlık hazırlıyoruz. Bu nedenle, iki yufka ile yapılan börek bize yetiyor. Tarifimde böreğin içini hazırlarken 250 gr. lor peyniri kullandım. Bazen, böreğin içi için, 125 gr. lor peyniri ve 125 gr. da süzme yoğurdu karıştırarak hazırlarım. Bu lezzeti keşfettim, süzme yoğurtla yapılan böreğin tadına doyum olmuyor. Süzme yoğurt derken, süzme yoğurdu kendim hazırlıyorum. O da şöyle: Yoğurdu az tuz ile çırptıktan sonra, süzme torbasına koyup asıyorum. Suyu tamamen süzüldükten sonra, torbayı sıkıştırıyor, üzerine bir ağırlık koyuyor ve bir gece bekletiyorum. Süzme yoğurt lor gibi katılaşıyor ve börek harcında lorla birlikte kullanıyorum. Üç yufka ile böreğimi yapmak isterseniz, 34 cm. çapında alüminyum yuvarlak tepsi kullanabilirsiniz. Buraya tıklayarak, hazır baklava yufkasından peynirli börek tarifime bakabilirsiniz.

Ön Hazırlık:
Her yufka ortadan bıçakla ikiye kesilecek. İstediğiniz miktarda maydanoz kıyılacak. Yumurtanın sarısı böreğin üzerine sürülecek, beyazı böreğin sosuna ilave edilecek. Fırın tepsisinin içi, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlanacak.

Börek Sosu’nun Hazırlanması:
Bir kase içine 4 yemek kaşığı süt, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yumurta’nın beyazı konulacak ve çırpılacak.

Börek Harcı’nın Hazırlanması:
Kase içine lor peyniri, maydanoz, tuz konulacak, karıştırılacak ve tuz’u karar hale getirilecek. Ardından, hazırlanan iç eşit şekilde dörde bölünecek.

Peynirli Börek İçipeynirli börek içi

İç Yufkaya Konulmuşhazır yufkalı börek içi

Yufka Rulo Yapılıyorpeynirli tepsi böreği

Börek Pişmeye Hazırhazır yufkalı börek

Börek Pişmiş Servise Hazıryufkalı peynirli börek

Maharetini Göster:
Tezgahın üzerine bez örtü yayılacak ve üzerine kesilmiş tarafı bize bakacak şekilde yarım yufka serilecek. Yufkanın kesilmiş tarafına harcın dörtte biri boylu boyunca konulacak. Ardından sos karıştırılacak ve 2 yemek kaşığı dolusu yufkanın boş olan yüzeyine gezdirilecek. Peşinden fırça ile sos, yufka yüzeyine dağıtılacak. Ardından yufka rulo yapılacak ve tepsinin ortasına kıvrılarak konulacak. Diğer üç yarım yufka için aynı işlem uygulanacak. Börek sosundan arta kalan karışımın içine tek yumurta sarısı ilave edilecek, karıştırılacak, böreğin üzerine tamamı sürülecek ve çörek otu serpiştirilecek. Tepsi önceden 200°C dereceye ısıtılmış fırının orta rafında 25 dakika süreyle pişirilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com