Kategoriler
Deniz Ürünleri Tarifleri

mezgit tava

mezgit tava
Mezgit Tava, Tavada Mezgit Balığı Kızartması Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeleri:
600 gr. Mezgit
2 Adet Yumurta
1 Çay Bardağı Un
1 Su Bardağı Ekmek Kırıntısı
1 Çay Bardağı Kızartma Yağı
Tuz

Ön Söz:
Mezgit tava, mezgitle yapılan en güzel mezgit balığı yemeğidir. Mezgit balığı yumuşak etli ve pişerken çabuk dağılabilen bir ete sahiptir. Mezgit buğlaması bu yüzden fazlaca güzel olmuyor. Bir de balıkçıların küçük boy mezgitleri yakalayıp sattıklarından dolayı, küçük boy mezgitle yapılan buğlamanın halini düşünün. Mezgit tava, mezgit balığının yağ içinde kızartılmasıdır. Mezgit temizlendikten sonra tuzlanır, un veya mısır ununa bulanır ve yağ içinde kızartılır. Mezgit kızartmasını tarifimde olduğu gibi; un, yumurta, ekmek kırıntısı veya galeta unu ile kaplayıp kızartırsanız tadına doyamazsınız. Tavsiye ederim, afiyet olsun.

Mezgit balığını orta ateşin bir tık üzeri ocak ısısı ile kızartırsanız, doğru olanı yapmış olursunuz.

Ön Hazırlık:
Mezgit’in başı kesilecek, karnı yarılacak ve iç organları çıkarılacak. Ardından bol su ile yıkanacak, süzgece konulacak ve süzülmesi sağlanacak. Ardından, bıçakla ana kılçığın yan tarafı takip edilerek uzunlamasına kesilecek. Yumurta az tuz ile çırpma teli veya çatal kullanılarak çok ince çırpılacak. Un ve ekmek kırıntısı ayrı kaplara konulacak.

Mezgit Balığımezgit balığı

mezgit temizlenmiş ve yaprak şeklinde açılmışmezgit fileto

mezgit kaplanmış ve kızartılıyormezgit kızartması

Maharetini Göster:
Kızartma tavasına kızartma yağı konulacak ve orta ateş ile yüksek ateş arası ocak ısısında ısıtılacak. Ardından mezgit parçaları tuzlanacak ve her iki yüzeyi un’a bulanacak. Peşinden çırpılmış yumartaya ve en son ekmek kırıntısına bulanacak ve tavaya dizilecek. Toplam 5-6 dakika süre ile her iki yüzeyi kızartılacak ve ocaktan alınacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com