Kategoriler
Sütlü Tatlı Tarifleri

köy sütlacı tarifi

köy sütlacı
Köy Sütlacı Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
500 ml. Kutu Süt
1 Çay Bardağı Toz Şeker
1.5 Yemek Kaşığı Pirinç
1.5 Su Bardağı Soğuk Su (300 ml.)
1 Fiske Tuz

Ön Söz:
Köy sütlacı yapımında mısır nişastası, buğday nişastası kullanılmaz. Köy sütlacı nasıl yapılır? Süt, pirinç, şeker ve eser miktarda sofra tuzu ile yapılır. Köy sütlacı yapımında yağlı süt kullanılırsa, yapılan sütlacın tadına doyum olmaz. Köy sütlacı yapma düşüncesi aklımda hep var olmuştur. Sonuç olarak, bir düşüncemi daha gerçekleştirmiş oldum. Köy sütlacı köyde taş gibi yapılır. Çoğunlukla tuzlu veya tuzu belli olur. Çok az kişi iştahla yenebilecek köy sütlacı yapar. Sütlaca tuz’un neden katıldığı sorulunca “ineğimize göz değmesin diye” katarız derler. Kimileri de sütlaca tuz atılmaz mı? diye sorar. Sütlaca tuz, sütlacın tadını dengelemek için (eser miktarda) atılır. Nişasta kullanımadan yapılan sütlaca tuz ilave edilmezse, sütlacın tadı dengesiz olur. Çoğu damak bu tat dengesizliğini fark eder.

Verdiğim malzemelerle üç kase sütlaç yapılır. Malzemelerin katlarını alarak ve aynı süreleri kullanarak dilediğiniz miktarda köy sütlacı yapabilirsiniz. Tarifimle yapılan sütlaç katılaşmaz, afiyet olsun.

Bir Fiske Tuz Nedir:
Baş parmak ve işaret parmağı aralıklı olarak tuz içine daldırılır. Ardından parmakların uç kısmı sıkıştırılır. Sıkışan parmakların arasında bulunan tuz, bir fiskedir. Ya da, başka bir deyişle bir çimdiktir.

Maharetini Göster:
Tencereye 1 yemek kaşığı tepelice doldurulmuş pirinç, 1 yemek kaşığı silme doldurulmuş pirinç, 1 fiske tuz, 1.5 su bardağı soğuk su konulacak ve yüksek ısıda kaynatılacak. Tencere kaynamaya başladığında tencere kapağı az aralıklı kapatılacak ve ocak ısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Tenceredeki pirinç suyunu çekinceye kadar (25 dakika boyunca) haşlanacak. Süre bitiminde tencereye süt bitinceye kadar, azar azar soğuk süt ilave edilecek ve çırpma teli ile karıştırılacak. Süt bittikten sonra ocak ısısı orta ateşe ayarlanacak ve tencere açık olarak 15 dakika boyunca kaynatılacak. Süre bitiminde 1 çay bardağı toz şeker ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika süre ile tencere kaynatılacak ve süre bitiminde ocak söndürülecek. Ardından köy sütlacı kaselere paylaştırılacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com