Kategoriler
Hamur Mayaları Mutfak Bilgileri

hamur maya çeşitleri

hamur mayaları
Evde kullandığımız hamur maya çeşitleri: Mutfakta hamur işlerini yaparken, 4 çeşit maya kullanırız. Yaş maya, aktif kuru maya, instant kuru maya ve köy mayası (ekşi maya) yeri geldiğinde mayaların nasıl kullanılacağını tariflerimde anlatmaya çalışacağım.

Yaş Mayahamur mayaları 2

Yaş maya, küp şeklinde mayadır. Tekli ambalaj içerisinde bir tanesinin ağırlığı 42 gr. gelmektedir. 2 kg. una ilave edilerek kullanılıyor. Üretici firmaların tavsiyeleri farklı olsa da, buz dolabında 0 ila +4 derecede dondurulmadan 45 gün süre ile kullanılabiliyor. Yaş hamur mayasının hamur yoğurmak için nasıl kullanılacağını buradan öğrenebilirsiniz.

Aktif Kuru Mayaaktif kuru maya

Aktif kuru maya, granül şeklinde mayadır. 100 gr. poşet ambalaj içerisinde kullanıma sunuluyor. 1 Kg. Un için 20 gr. (1 yemek kaşığı) kullanılıyor. Üretici firmaların tavsiyesi ile, serin ve kuru bir yerde saklanması koşuluyla kullanım ömrü 12 aydır.

İnstant Kuru Mayainstant kuru maya

İnstant kuru maya, ince granül şeklinde mayadır. 10 – 15 gr. poşet ambalaj içerisinde kullanıma sunuluyor. 2.5-3 Su bardağı un için, 1 poşet maya kullanılıyor. Üretici firmaların tavsiyesi ile, serin ve kuru bir yerde saklanması koşuluyla kullanım ömrü 2 yıldır.

Köy Mayası (ekşi maya)ekşi maya

Köy mayası, resminde gördüğünüz hamur, ekşi hamur mayasıdır. Mis gibi ekmek kokan köy ekmeği, ekşili bazlama, çörek gibi hamur işlerinin yapımında kullanılan doğal mayadır. 2 yaşında ki bu maya, gerekli şartlarda bakılırsa ömrü sonsuzdur. Nesilden nesile yaşar gider.

Hamur Kabartma Tozu (maya değildir)kabartma tozu

Hamur kabartma tozu, resminde görünen beyaz toz şeklindedir. Diğer mayaların özelliklerini taşımaz. Sadece hamurun pişerken kabarması için kullanılır. İçindekiler: kabartıcı olarak (sodyum pirofosfat, sodyum bikarbonat) ve mısır nişastasıdır. 10 gr. poşet ambalaj içerisinde kullanıma sunuluyor. 500 gr. un için, 1 poşet hamur kabartma tozu kullanılıyor. Hamur Kabartma Tozu; her çeşit pasta, kek ve hamur tatlılarında kullanılıyor. Üretici firmaların tavsiyesi ile, serin ve kuru bir yerde saklanması koşuluyla kullanım ömrü 2 yıldır.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com