Kategoriler
Hamur Mayaları Mutfak Bilgileri

yaş hamur mayası nasıl kullanılır

yaş hamur mayası nasıl kullanılır
Yaş Hamur Mayası Nasıl Kullanılır: Yaş hamur mayası, mayalı hamura ihtiyaç duyan bütün hamur işlerinde kullanılır. Resimde gördüğümüz küp şeklindeki mayadır. Tekli ambalaj içinde bir tanesinin ağırlığı 42 gr. gelmektedir. 2 kg. una ilave edilerek kullanılır.

Üretici firmaların tavsiyeleri farklı olsa da, buz dolabında 0 ila +6 derece ısı da dondurulmadan 45 gün süre ile kullanılabiliyor. Yaş maya satış yerlerinde 42 gr. lık küçük paketler ev tipi olarak, 4’lü ambalajlı paketler halinde satılmaktadır.

yaş hamur mayası

Yaş maya nasıl kullanılır?
Yaş maya, hamur işleri tariflerinde verilen kuru maya ölçüsünün 2 katı alınarak kullanılır. Bu şu demektir: 10 gr. kuru maya yerine, 20 gr. yaş maya kullanılacaktır. Yaş maya hamur mayalarken iki şekilde kullanılabilir. Yaş maya un üzerine elle ufalanarak doğrudan kullanıldığı gibi, bir miktar ılık su içerisinde eritilerekte kullanılabilir. Genellikle yaş maya hazırlanırken kendiminde kullandığı şu yöntem daha çok tercih edilmektedir. Bir kase içerisine, 1 paket 42 gr. yaş maya ufalanarak konulacak. Üzerine, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 su bardağı ılık su konulacak, karıştırılacak. Kase, 10 dakika dinlendirilecek ve süre sonunda maya kabarmış olarak kullanıma hazır hale gelecektir. Burada önemli olan yoğurulacak hamurun un miktarına göre maya ölçüsünü ayarlamaktır.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com