Kategoriler
Çorba Tarifleri

gurme mercimek çorbası

gurme mercimek çorbası
Gurme Mercimek Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeleri:
1 Çay Bardağı Kırmızı Mercimek (85 gr.)
1 Adet Orta Boy Kuru Soğan
3 Yemek Kaşığı İlik Yağı
1 Tatlı Kaşığı Un (15 gr.)
1 Su Bardağı Kaynar Kemik Suyu
3.5 Su Bardağı Kaynar Su
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Gurme kırmızı mercimek çorbası tarifim; yıllardır peşinden koştuğum, damaklara nüfuz eden tam bir lezzet patlaması. Bu tadı çocukluğumda tanımış ve onca zaman uğraşmama rağmen, kırmızı mercimekte bu tadı yakalayamamıştım. Yaptığım yemeklerin hiçbiri beni bu çorba kadar sevindirmemişti. Sevinçliyim, bu tarifim mercimek çorbası sevenlere yeni yıl armağanım olsun.

Bu çorbanın iki sırrı var. İlki, çorba yapımında ilik yağı ve ölçülü ilik suyu kullanılmasıdır. İkinci sır ise, çorbanın düdüklü tencerede orta ateşte 15 dakika pişirilmesidir.

İlik Yağı:
İlikli dana kemiğinin haşlandıktan sonra, kemik suyu üzerinde biriken yağdır. Kemik suyu sıcakken toplanıp bir kaba konursa, diğer yemeklerin yapımında yemeğe lezzet vermek için kullanılır. Çorbada kullandığım ilik yağını henüz yaptığım kemik suyu üzerinden topladım ve kullandım.

Çorba Suyunun Hazırlanması:
3.5 su bardağı normal kaynar su ve 1 su bardağı ilikli kemik suyu karıştırılacak. İlikli kemik suyu için buraya tıklayarak tarifine bakabilirsiniz.

ilikli kemik suyu
ilikli kemik suyu

kırmızı mercimek çorbası servise hazır
düdüklüde mercimek çorbası

Maharetini Göster:
Düdüklüye 3 yemek kaşığı ilik yağı konulacak ve orta ateşte ısıtılacak. Üzerine sıra ile soğan, un ilave edilecek ve kavrulacak. Ardından kırmızı mercimek, 1 su bardağı ilikli kemik suyu ve 3.5 su bardağı kaynar su ilave edilecek ve karıştırılacak. Ocak ısısı yükseltilecek. Malzemeler kaynamaya başlayınca, düdüklünün kapağı kapatılacak ve ocak orta ısıya ayarlanacak. Düdüklüden buhar çıkmaya başlayınca (düdüklünün markasına göre) mandalı veya ventili indirlecek, ya da ağırlığı takılacak. Peşinden ilk düdük veya fışlama sesinden sonra, saat’a bakılacak not edilecek. Tam, 15 dakika bitiminde düdüklü ocaktan alınacak ve çorbanın tuzu karar hale getirilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com