Kategoriler
Mutfak Bilgileri

evde ekmek israfı nasıl önlenir

ekmek israfı
Evde ekmek israfı nasıl önlenir: Soframızda günlük ekmek tüketimimiz 1 ila 1.5 Somun ekmektir. Ramazan ayında bu sayıya bir adet ramazan pideside dahil olur. Genellikle ekmeğimi günübirlik kendim, taş fırınlardan tedarik ederim. Günlük ihtiyacım ölçüsünde bazen bir ekmek, bazen de iki ekmek alırım. İki ekmek aldığım gün, mutlaka yarım ekmeğimiz artar. Ekmek bildiğiniz gibi, çok çabuk bayatlayan bir gıda maddesidir. Sofrada taze ekmeğin yanında bayat ekmeği kimse tercih etmez.

Yan yana duran bayat ve taze ekmekler ve bizlerin tercihleri ekmek israfına yol açar. Ülke ekonomisine ekmek israfının etkilerini tartışmak konumuz dışı, fakat bizleri ilgilendiren aile ekonomimize olumsuz etkisidir. Ailenizde eğer ekmek israfı varsa; mutlaka bu israfı yapan biri, ya ekmek siparişi veren ya da ekmeği tedarik eden kişidir. Ekmek israfı aile de böyle başlar. İsrafın önüne geçmek çok kolay.

Öncelikli olarak, günlük ekmek ihtiyacınızı belirlemelisiniz.

Ekmek ihtiyacı nasıl belirlenir?
Sabah kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde ailenin günlük ekmek tüketimini bir kaç gün ara ile takip edilerek belirlenir. Burda önemli olan, hangi yemek çeşitinde ekmek tüketimi fazla oluyor bunun tesbiti daha önemlidir. Örneğin, patlıcan ve sulu yemeklerde ekmek tüketimi daha fazla olur. Bir de, soslu sebze kızartmalarını unutmamak gerek. Günlük ekmek alırken, o gün sofraya ne çıkaracağınızı hesap etmelisiniz. Ne var ki bu ayrıntıları sarraf terazisi ile ölçer olsanız bile, ekmeğiniz yine artacak ve bayatlayacaktır.

Bayatlayan ekmekleri nasıl değerlendirmeliyiz?
Öncelikle akşam sofrayı toplarken, artan ekmekleri poşetleyerek buzdolabı’na kaldırmalıyız. Bu yöntem ekmeğin bayatlamasını biraz daha geciktirecektir. Ailemizde çoğunlukla yemeği kendim yaparım. Soframızda en sevilen çorba ve sulu yemek çeşitini bilirim. Eğer dünden kalan bayat ekmeğim varsa, mutlaka sevilen bir çorba veya sulu bir yemek çeşitini günlük mönüye dahil ederim. Bu kurnazlık tabii ki, bayat ekmeği tüketmeye yetmiyecektir.
Onun için ekmeğin kıtır ve çıtır olması lazım. Ocak üstü tost tavasını bilirsiniz, işte o alet bu işler için icat edilmiş. O tava ile bayat ekmeklerimi ocak üzerinde düşük ısıda bir kızartırım, sonrası sofrada kıtır ekmek kavgası başlar. İnanın bu şekilde sofrada kızarmış ekmek var iken, taze ekmeği kimsenin gözü görmez. Ayrıca, ekmek sepetine ekmek koyarken bütün ekmeklerinizi dilimlemeyin. İhtiyacınız ölçüsünde dilimleyin. Dilim ekmekler çok çabuk bayatlar ve kururlar. Eğer kurumuş dilim ekmekleriniz varsa galeta unu veya ekmek kırıntısı yapabilirsiniz. Dahası, bayat ekmekleri değerlendirmek için bir çok yemek şeşiti de vardır, araştırın.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com