Kategoriler
Hamur İşleri Tarifleri

etli poğaça

etli poğaça
Etli Poğaça Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
300 gr. Kuşbaşı Dana Döş Eti
1 Adet Soğan
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Bir Tutam Maydanoz
2 Su Su Bardağı Kaynar Su (400 ml.)

Hamur Malzemesi:
250 gr. Böreklik Un (2 su bardağı)
100 gr. Tereyağı (oda sıcaklığında)
1 Çay Kaşığı Kabartma Tozu
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Çay Bardağı Soğuk Su (100 ml.)
1 Adet Yumurta Sarısı
Çörek Otu
Fırın Tepsisi

Ön Söz:
Fırında tereyağlı etli poğaça’nın hamuru, tart hamuru örnek alınarak yapılmıştır. Bu yüzden, poğaçanızı yerken ağızınızda dağılacak. Poğaça’nın içinde kullanılan kuşbaşı doğranmış dana döş eti, düdüklü tencerede haşlanarak hazırlanmıştır. Yaptığınız poğaçaları iki yöntemele kapatabilirsiniz. Poğaçanın içine eti koyduktan sonra; kapatılacak yüzeyin bir tarafına su sürer, diğer yüzeyi üzerine kapatırsınız. Ya da, resimde göründüğü gibi; hamuru su sürmeden kapatır, parmaklarınızla dıştan içe doğru hamuru çimdikleyerek bükersiniz. Poğaça pişerken hava yapıp şişmemesi için, bir iki yerini kürdanla delmeniz yerinde olur. Afiyet olsun.

Ön Hazırlık:
Soğan yemeklik doğranacak. Tereyağı dolaptan çıkarılacak ve oda sıcaklığına düşürülecek. 1 su bardağı su buzdolabından çıkarılıp, kullanılacak. Yumurta sarısı bir kap içerisinde, bir tatlı kaşığı su ile inceltilecek. Maydanoz doğranacak.

Etin Düdüklüde Haşlanması:
Düdüklü tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine sıra ile soğan, kuşbaşı et konulacak ve normal (orta ateş) ısıda kavrulacak. Ardından 2 su bardağı kaynar su ilave edilecek ve 20 dakika süre ile düdüklü tencerede orta teşte haşlanacak. Haşlanmış et süzülecek, karabiber ve tuz ile tatlandırılacak.

Poğaça Hamuru:
Yoğurma kabı içine elenmiş un, tuz, kabartma tozu konulacak ve karıştırılacak. Tereyağı küçük parçalar halinde elle koparılarak un ile karıştırılacak. Üzerine azar azar soğuk su ilave edilecek ve parmak uçlarıyle mıncıklanarak karışım hamur haline getirilecek. Ardından hamur tek beze yapılacak, streçe sarılacak ve buzdolabında 30 dakika dinlendirilecek.

Hamur Dinleniyoretli poğaça hamuru

Beze Yapılmışetli poğaça bezesi

Poğaça İçietli poğaça içi

Poğaça Yapılıyoretli poğaça yapımı

Tepsiye Dizilmişkara küncülü poğaça

Servise Hazırfırında etli poğaça

Maharetini Göster:
Poğaça hamuru dolaptan çıkarılacak ve 9 tane beze yapılacak. Bezeler 12-14 cm. çapında oklava ile açılacak. Açılan yufkanın içine 1 yemek kaşığı dolusu haşlanmış et konulacak ve yarım ay şeklinde kapatılacak. Kaptılmış poğaçalar fırın kağıtı yayılmış tepsiye aralıklı dizilecek. Üzerine yumurta sarısı sürülecek ve çörek otu serpilecek. Tepsi önceden 200°C dereceye ısıtılmış fırına sürülecek ve 20 dakika süre ile pişirilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com