Kategoriler
Dolma Tarifleri Meze Tarifleri Sebze Yemekleri Zeytinyağlı Sebze Yemekleri

zeytinyağlı pazı sarması

pazı dolması 1
Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Bağ Pazı (700 gr.)
1 Su bardağı Pirinç
1 Adet İri Kuru Soğan
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Yemek Kaşığı Kuru Nane
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Bir Tutam Maydanoz

Sos Malzemesi:
1.5 Su Bardağı Kaynar Su
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay kaşığı Tuz

Ön Söz:
Pazı sarması ya da pazı dolması yaparken; pazı yaprakları yumuşayıncaya kadar, kaynayan su içerisinde tutulur. Yaprakların taze, ya da kart oluşuna göre bu süre, 15 ila 25 saniyeyi geçmez. Ardından yumuşamış pazı yapraklarının ortasına kadar devam eden sert damarı, sapıyla birlikte kesilerek alınır. Alınan bu sapların bir miktarı tencerenin tabanına yayılır ve üzerine sarmalar dizilir. Pazı sarması içi arzuya göre, kıymalı, pirinçli ve bulgurlu hazırlanabilir.

Ön Hazırlık:
Pazı sapları ile birlikte yıkanacak ve süzülecek. Soğan yemeklik doğranacak, maydanoz kıyılacak. Sos malzemeleri bir kase içerisinde birlikte karıştırılacak ve dolmaya su verilirken kullanılacak.

İç Malzemenin Hazırlanması:
Yoğurma kabı içine soğan, salça, pirinç, zeytinyağı, maydanoz, karabiber, kuru nane, tuz konulacak ve bir güzel karıştırılacak.

Pazı Yapraklarının Haşlanması ve Sarılması:
Tencere içinde su kaynatılacak. Kaynayan suya (pazının tamamı veya 5-10 adeti saplarından tutularak) daldırılacak ve pazı yaprakları yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 20 saniye süre) su içinde bekletilip, çıkarılacak. Ardından yapraklarının ortasında bulunan sert ana damar bıçakla kesilerek ayrılacak. Yaprakların büyüklüğüne göre içerisine iç malzeme konulacak ve sarılacak.

pazı sarılmışpazı dolması 2

salçalı sos ilave edilmişetsiz pazı sarması

ısıya dayanıklı kap kapatılmışpazı sarması

pazı dolması veya pazı sarması servise hazırpazı dolması

Maharetini Göster:
Tencere tabanına yeteri kadar pazı sapı yayılacak. Üzerine pazı dolması, sıralı ve katlı olarak dizilecek. Ardından 1 tatlı kaşığı salça, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1.5 su bardağı kaynar su karıştırılacak ve dolmanın üzerine dökülecek. Üzerine ısı’ya dayanıklı bir tabak kapatılacak. Ocak ısısı yükseltilecek, tencere kaynamaya başladıktan sonra tencere kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saata bakılacak not edilecek. Tam, 40 dakika bitiminde pazı dolması servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com