Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Mutfak Bilgileri Yumurtalı Yemek Tarifleri

yumurta haşlama süreleri

yumurta haşlama süreleri
Yumurta Haşlama Süreleri:
Yumurta buharda veya kaynamakta olan su içinde haşlanır. Yumurta isteğe göre dört şekilde haşlanır. Bunlardan rafadan haşlama, yumurtanın beyazını haşlama, kayısı kıvamda haşlama ve katı haşlama yumurta haşlama biçimleridir.

Haşlanacak yumurta oda sıcaklığında olmalı ve kaynamaya henüz başlamış su içine kaşık veya kepçe ile yavaşcacık bırakılmalıdır. Aksi halde çatlaması kaçınılmazdır.

Rafadan haşlama: Kaynayan su içine yumurta atılıp, su tekrar kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra rafadan pişer. Rafadan yumurtanın kıvamı kaynayan su içinde 2 dakikadan başlar 4 dakika bitiminde sona erer.

Yumurtanın beyazını haşlama: Kaynayan su içine yumurta atılıp, su tekrar kaynadıktan sonra 4,5 dakika bitiminde, yumurtanın beyazı pişer ve sarısı akışkan kalır. Üstteki resimde göründüğü gibi.

Yumurta sarısını olgun kayısı kıvamında haşlama: Kaynayan su içine yumurta atılıp, su tekrar kaynadıktan sonra 4 dakika bitiminde başlar ve 6 dakika bitiminde sona erer.

Yumurtanın katı haşlanması: Yumurta beyazı ve sarısı bu haşlama süresi ile katı haldedir. Kaynayan su içine yumurta atılıp, su tekrar kaynadıktan sonra 12 dakika bitiminde yumurta katı kıvamda pişer.