Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Hamur İşleri Tarifleri

yufka bazlama nasıl yapılır

yufka bazlama nasıl yapılır
Evde Yufka Bazlama Nasıl Yapılır?
Hamur malzemesi:
3 Su Bardağı Un
1 Su Bardağı Ilık Su
1 Tatlı Kaşığı Yoğurt
1 Çay Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Yufka bazlama köylerde tandırda, tandır sacı üzerinde pişirilir. Yufka bazlamanın hamuru, normal yufka ekmek hamurundan farksızdır. Her ikiside mayasız hamurdan yapılır. Eskilerde ekmek yapımında taş değirmen unu kullanılırdı. Zamanla taş değirmen ortadan kalktığı için, şimdilerde fabrika unu kullanılıyor. Fabrika unu yufka ekmek ve yufka bazlamayı plastik gibi yapıyor ve insanın dişi zor kesiyor. Bu sebeple yufka hamuru yapımında peynir suyu kullanılıyor. Tarifimde yoğurdu, bazlamanın yumuşak olması için kullandım. Yufaka bazlama boyut olarak, yufka ekmekten küçük yapılır ve daha çok dürüm yapmakta kullanılır. Şehir yaşamında tandır olmadığına göre, bizler bazlamamızı mutfak ocağında kavurma sacı üzerinde pişireceğiz. Piyasada tüp gazla veya elektrikle çalışan yufka ekmek ve katmer sacı mevcut. Dilerseniz böyle bir aleti edinebilirsiniz.

Hamurun Hazırlanması:
Yoğurma kabı içine 3 su bardağı dolusu elenmiş un konulacak ve ortası havuz yapılacak. Havuz içine ılık su, yoğurt, tuz konulacak ve ele yapışmayan hamur yuğurulacak. Hamur yarım saat dinlendirilecek ve istenilen irilikte beze yapılacak.

Maharetini Göster:
Düz bir zemin üzerine yeteri kadar un ile beze konulacak ve pişirme sacının büyüklüğüne göre yufka açılacak. Açılan yufka oklavaya sarılacak. Pişirme sacı ocağın en büyük gözü üzerinde, bombeli yüzeyi üst tarafta ve orta ateşin bir tık üzerinde ısıtılmış olacak.  Sarılmış bazlama yufkası pişirme sacı üzerine yayılacak. Önlü arkalı döndürülerek kurutulmadan pişirilecek. Sonrası malüm.

Not:
Bazlama piştikten sonra hemen tüketilmez ise, çok çabuk kurur. O sebeple, kuruyan bazlamaların üst yüzeyine soğuk su serpilerek birbiri üzerine konur ve bez içinde dinlendirilir. Dinlenen bazlama yumşacık olur. Yoğurduğumuz hamurun ağırlığı yaklaşık 500 gr. gelir. İsterseniz malzemeleri katlayarak hamuru çoğaltılabilir.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com