Kategoriler
Bakliyat Yemekleri

yeşil mercimek nasıl kullanılır

yesil mercimek 1
Yeşil mercimek nasıl kullanılır? Yeşil mercimek ile yemek yaparken nelere dikkat etmeliyiz ki, yapıtığımız yemek istenilen kıvam, tat ve lezzette olsun. Yeşil mercimek yemeği yapımında ön şart, yeşil mercimeğin yerli üretim olmasıdır. Bunun yanında mercimeğin miadını doldurmamış olması, mercimek yemeği yapımında olmazsa olmazlardandır.

Yeşil mercimek acil durumlar haricinde, haşlanarak kullanılması doğru değildir. Haşlanan mercimeğin vitamin ve minerali haşlama suyuna karışır. Bu sebeple haşlanan yeşil mercimekten gereği kadar yararlanamayız. Yeşil mercimeği ıslatılarak kullanılması doğru tercihtir. Acil zamanlarda yeşil mercimek haşlamak isterseniz; ihtiyacınız olan mercimeği soğuk su içine koyun ve tencerenin kapağını kapayın ve kısık ateşte 20 dakika haşlayın.

Öğrneğin; altta görünen resimdeki haşlanmış yeşil mercimek, standart bir çay bardağı dolusu yeni mahsül yeşil mercimeğin haşlanmış halidir. Bu mercimeği nasıl haşladım? 1 çay bardağı yeşil mercimeği ve 2 su bardağı çeşme suyunu tencereye koydum. Tencereyi ocağın büyük gözüne oturttum, kapağını kapattım. Tencere kaynamaya başlayınca ocağı tamamen kıstım. Kısık ateşte mercimeği 20 dakika haşladım ve süzdüm.

Bir çay bardağı dolusu çiğ yeşil mercimek 80 gr. civarındadır. Haşlandıktan sonra, yeşil mercimek 190 gr. civarında ağırlık kazanır. Bu miktar haşlanmış mercimek, yaklaşık 3 çay bardağını bir parmak eksik olarak doldurur. Haşlanmış mercimek çeşitli çorba ve yemeklerin yapımında kullanılabilir. Elden geldiğince yeşil mercimek ıslatarak kullanılmalıdır deriz.

yesil mercimek 2

Mercimek ve diğer bakliyat ürün çeşitlerinin kullanım ömrü 2 yıldır. İki yılını dolduran bakliyat ürünleri ile yapılan yemekler vitamin, mineral kayıplarıyla birlikte tat ve lezzetini kaybeder. Yeni mahsül yeşil mercimek çabuk pişer. Mercimeğin yeni mahsül olması nedir? Mercimek yıl içinde mayıs ve haziran aylarında hasatının yapılmış olmasıdır. Miadı dolmuş mercimeğin rengi kızıllaşır ve tane irliği küçülür.

Mercimek hasattan sonraki 24 ay bitiminde kullanım ömrünü tamamlar. Kullanım ömrünü tamamlayan yeşil mercimekle yapılan yemekte tat ve lezzet aranmaz. Yeşil mercimekle yemek yaparken mercimek önceden soğuk veya ılık su ile ıslatılır. Mercimeği ıslatmak için bir gece boyu soğuk su içinde bekletilmesi yeterlidir. Ya da, gün içinde çeşme suyunda 4-5 saat bekletilmesi de mercimeğin ıslanmasına sebep olur.

Mercimeğin ıslatılması için çok çeşitli süre ve alternatifler vardır. Önemli olan, mercimeği ılık su ile ıslatırken veya haşlarken mercimeğin dağılmasını önlemektir. Islatılmış yeşil mercimekle tencere yemekleri (yemeğin çeşitine göre) 30 ila 45 dakika arasında pişer. Düdüklü tencerede yeşil mercimek yemeği, tencerede pişirilen yeşil mercimeğe göre çok kısa sürede pişer.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com