Kategoriler
Hamur İşleri Tarifleri Yöresel Yemek Tarifleri

yağlı bazlama

yağlı bazlama
Yağlı bazlama ekşili bazlama tarifi, ocak üstünde tavada nasıl yapılır?
Malzemeleri:
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1/4 Paket Yaş Maya (10 gr.)
4 Su Bardağı Un (440 gr.)
1.5 Su Bardağı Ilık Su (300 gr.)
1 Tatlı Kaşığı Tuz (9 gr.)
Teflon Tava

Ön Söz:
Yöresel deyimiyle yağlı bazlama veya ekşili bazlama mayalı hamurdan yapılır.  Akşamdan hamur yaş maya ile yoğrulur ve sabaha kadar mayalanmaya bırakılır.  Sabah mayalanmış hamur beze yapılır ve açılır.  Açılan beze dinlendirilir ve ekmek pişirme  sacı üzerinde pişirilir.  Tarifimdeki bazlama hamuru akşamdan yoğuruldu ve 15 saat mayalanmaya bırakıldı. Ardından ocak üstünde, teflon tavada, orta bir tık üzeri ısıda döndürülerek pişirildi ve köy tereyağı ile yağlandı.

Yağlı bazlamanın ekşi tadını alabilmesi için, yoğurulan hamurun uzun süre mayalanması gerekir. Hamurun mayalanma süresi  yaz ve kış mevsiminde, hamurun bekleme ortamına göre farklı olabilir.

hamur mayalandımayalı hamur

 hamurun iç dokusuekşi hamur

Mayalı Hamurun Yoğurulması:
Yoğurma kabına 4 su bardağı un elenerek konulacak ve ortası havuz yapılacak. Havuzun içine 1.5 su bardağı ılık su, 1/4 paket ufalanmış (10 gr.) yaş maya, 1 tatlı kaşığı (9 gr.) tuz konulacak ve ele yapışan kıvamda hamur yoğurulacak. Hamurun üzeri kapatılacak ve 12-15 saat mayalanmaya bırakılacak.

hamur beze yapıldıhamur bezesi

bezeler açıldı ve dinlenmeye bırakıldıaçılmış bazlama bezesi

teflon tavada pişiyorekşi bazlama

bazlamalar yağlandı servise hazırekşili yağlı bazlama

Maharetini Göster:
Mayalanmış hamur, dört eşit parçaya bölünecek ve 4 tane beze yapılacak ve 15 dakika dinlendirilecek. Ardından bezeler yeteri kadar unla birlikte tatlı tabağı büyüklüğünde açılacak. Açılan bezeler (kabarması için) 30 dakika dinlendirilecek. Ardından, ilk dinlenmeye konulan açılmış bezeden başlanarak, kızgın tava üzerine yayılacak. Hamurun üst tarafı tamamen kabardıktan sonra diğer yüzü çevrilecek. Tava içine tereyağı konulacak, düşük ısıda köpürünceye kadar ısıtılacak ve ocak söndürülecek. Pişmiş bazlamaların tek yüzeyi yağ içine batırılacak ve yağlı tarafı alta gelecek şekilde servis tabağına dizilecek. Bazlama bıçakla 4 eşit parçaya bölünecek ve üzerine tavada kalan yağ gezdirilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com