Kategoriler
Diyet Yemekleri Tarifleri Mutfak Bilgileri Şerbetli Tatlı Tarifleri

stevia nasıl kullanılır

sivi stevia
Evde stevia nasıl kullanılır? Stevia (şeker otu) yaprakları taze veya kurutulmuş olarak, yiyecek ve içeceklerde şeker yerine kullanılır. Stevia içeceklerde kullanılaması için sıvı tatlandırıcı olarak hazırlanması gerekir. Sıvı steviya hazırlamanın tek yolu ise stevia yapraklarından şurup yapmaktır. Stevia kullanımının standart bir tanımı yoktur. Kişi damak zevkine göre stevia’yı dilediği şekilde yiyecek ve içeceklerinde kullanır.

Bizler stevia kullanımını deneme yanılma yöntemiyle öğrendik, şimdilik işimize yarıyor. Gelecekte stevia kullanımı konusunda yeni şeyler öğrenmemiz mümkün. Steviyanın kurutulmuş yaprakları belli ölçüde su içinde çay gibi demlenerek şurubu çıkarılır. Bize göre belli ölçü; 200 ml. şurup için 4-5 gr. miktarında kuru steviya yaprağıdır. Kuru yaprak bütün olarak kullanılabileceği gibi, elektrikli kahve değirmeninde öğütülerekte kullanılabilir.

elektrikli kahve değirmeninde öğütülmüş stevia yaprağı
toz stevia

Stevia şurubu yapılırken stevia miktarını artırdıkça şeker tadı fazlasıyle keskinleşir. 100 ml. şerbet için 8 gr. steviya yaprağı kullanılırsa şerbet tadı oldukça yoğunlaşır. Stevia şerbeti hazırlarken stevia yapraklarını kesinlikle kaynatmayın. Kaynayan yaprak acılaşır ve kullanır olmaktan çıkar. Stevia yapraklarını sıcak su ile demlemeniz yeterlidir. Yaprakları bütün değilde öğütülmüş olarak şurup yapımında kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com