Kategoriler
Hoşaf ve Komposto Tarifleri

üzümlü kayısı hoşafı

üzümlü kayısı hoşafı
Üzümlü Kayısı Hoşafı Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
100 gr. Kuru Kayısı  (şekerpare)
100 gr. Kuru üzüm
1.5 Litre Su
1.5 Su Bardağı Toz Şeker

Ön Söz:
Kuru kayısı hoşafı yapmak için; kayısı önceden ıslatıldıktan sonra, ya da doğrudan haşlanarak hoşafı yapılır. Islatılan kayısı çabucak haşlanır, ıslatılmayan kayısı ise (ıslatılan kayısıya göre) iki kat sürede haşlanır. Tarifimde olduğu gibi karışık hoşaf yapmak isterseniz, kuru kayısıyı mutlaka ıslatmanız gerekir. Kayısıyı ıslatmak için; kuru kayısı yıkanır ve bol su içerisinde en az 8 saat bekletilir. Kayısının bekletme suyu istenirse haşlama suyu olarak kullanılabilir. Bazı kayısı çeşitleri su içerisinde fazla bekletilmez, dağılır.

Ön Hazırlık:
Kayısı yıkanacak, süzülecek ve tencere içerisine konulacak. Üzerine 3 su bardağı dolusu soğuk su konulacak ve 8 saat süre ile dinlendirilecek. Süre bitiminde kayısılar dört parçaya bölünecek. Kuru üzüm, yıkanacak ve süzülecek.

üzümlü kayısı hoşafı 1

Maharetini Göster:
Tencere içine üzüm, kayısı ve 1.5 litre su konulacak ve kaynatılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, tencere kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılıp not edilecek. 20 dakika bitiminde tencereye 1.5 su bardağı toz şeker ilave edilecek ve karıştırılacak.Tencere 5 dakika süre ile tekrar kaynatılacak ve ocak söndürülecek. Hoşaf soğutulduktan sonra servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com