Kategoriler
Sos Tarifleri Tavuk Yemekleri

tavuk sosu çeşitleri

klasik tavuk sosu
Tavuk sosu çeşitleri, tarifleri, malzemeleri ve nasıl yapılır: Tavuk sosu veya tavuk sos çeşitleri; tavuk sosu mangal, fırında tavuk sosu, tavada tavuk sosu, fırında bütün tavuk sosu ve ızgara tavuk sosu diye tavuk sos çeşitlerini sınıflandırabiliriz. Tavuk et çeşitleri, tavuk sosu malzemeleri kullanılarak hazırlanan sosla terbiye edilir. Tavuk sosları tavuk et çeşitleri terbiyesinde iki şekilde kullanılır. Örneğin; tavuk inciklerini terbiye etmek istersek, beğendiğimiz bir tavuk sosunu hazırlar ve tavuk inciklerini bu sosun içinde bekletiriz. Ya da, hazırladığımız sosu tek tek tavuk inciklerinin üzerine sürer ve sosu çeksin diye bir süre bekletiriz. Kemikli veya kemiksiz tavuk et çeşitlerinin sos sürülmüş olarak veya sosa yatırılmış olarak bekletme süresi 2 saat ila 24 saat arasında değişir. Bu süre tamamen eti pişirecek kişinin takdirine kalmıştır. Soslu tavuk ürünleri ne kadar çok bekletilirse, pişirldiğinde o kadar lezzeti artar. Alta tavuk et çeşitlerinin terbiyesinde çok kullanılan sosları veriyorum. Beğendiğiniz sosu gönül rahatlığı içinde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

Ağır Olmayan Hafif Tavuk Sosu:
Hafif tavuk sosu lokanta, restoran, kanatçı ve tavuk ürünleri satan dükkanların en fazla tercih ettiği sos çeşitidir. Hafif sosla terbiye edilmiş tavuk etleri pişirildiğinde hemen hemen sevmeyeni yok gibidir. Hafif tavuk sosu özellikle bütün tavuk kanadı, tavuk kanadı yaprak ve tavuk kanat kökü’nün terbiyesinde kullanılır. Ayrıca bu sos, tavuk (baget) inciklerinin ve tavuk pirzolanın terbiyesinde de kullanılır.

Malzemesi:
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
5 Yemek Kaşığı Ayçiçeği Yağı

Yapılması:
Sos kabına tuz ekilmiş (seçimi size bağlı) 1 kilo tavuk kanat veya tavuk incik veya tavuk pirzola konur. Üzerine biber salçası, pul biber ilave edilir ve ayçiçeği yağı gezdirilir. Ardından bütün malzeme bir güzel karıştırılır, üzeri kapatılır ve pişirileceği vakte kadar buzdolabında dinlendirilir. Pişirilmezden önce 1-1.5 saat önce buzdolabından çıkarılır ve istenilen mangal  veya çeşitli ızgara aletleri üzerinde pişirlir.

Sütlü Tavuk Sosu:
Sütlü tavuk sosu özellikle tavuk göğüs etinin terbiyesinde kullanılır. Tavuk göğsü orta incelikte ve uygun irilikte (ızgaralık) yaprak yaprak doğranır ve hazırlanan sosa yatırılır. Tavuk göğsü 2 saat ile 24 saat arasında buzdolabında kapalı kap içinde bekletilerek terbiye edilir.

Malzemesi:
1 Çay Bardağı Soğuk Pişmiş Süt
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Tatlı Biber Salçası
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Adet Küçük Soğan
1 Diş Sarımsak
1 Çay kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber

Yapılması:
Soğan ve sarımsak rendenin ince gözünde rendelenir, süzülür ve suyu cam veya çelik bir kap içine konur. Üzerine biber ve domates salçası, zeytinyağı, süt, karabiber, toz kırmızı biber ilave edilir ve karıştırılır. Ardından üzerine tuz ekilmiş (600 gr. ağırlığında) tavuk göğsü parçaları konur, karıştırılır ve üzeri kapatılarak buzdolabına kaldırılır. Pişirilmezden önce 1 saat önce buzdolabından çıkarılır ve istenilen pişirme aleti (ızgara, teflon veya döküm tava) üzerinde pişirlir.

Yoğurtlu Tavuk Sosu:
Yoğurtlu tavuk sosu tavuk but (tavuk kalça, tavuk pirzola) etinin terbiyesinde kullanılır. Tavuk budu derili, derisiz, kemikli veya kemiksiz olarak hazırlanan yoğurtlu tavuk sosu ile terbiye edilir. Sosa yatırılan tavuk budu diğer tavuk etlerinin terbiyesinde olduğu gibi 2-24 saat arası buzdolabında dinlendirilir.

Malzemesi:
4 Yemek Kaşığı Ayçiçeği Yağı
1 Yemek Kaşığı Yoğurt
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Adet Orta Boy Soğan
2 Diş Sarımsak
1 Çay kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber

Yapılması:
Soğan ve sarımsak rendenin ince gözünde rendelenir, süzülür ve suyu cam veya çelik bir kap içine konur. Üzerine domates salçası, yoğurt, ayçiçeği yağı, karabiber, kimyon, toz kırmızı biber ilave edilir ve karıştırılır. Ardından üzerine tuz ekilmiş (1 kilo ağırlığında) tavuk budu parçaları konur, karıştırılır ve üzeri kapatılarak buzdolabına kaldırılır. Pişirilmezden önce 1-1.5 saat önce buzdolabından çıkarılır ve istenilen pişirme aleti (grill, kömürlü mangal, elektrikli ızgara, teflon veya döküm tava) üzerinde pişirlir.

Limonlu Tavuk Sosu:
Limonlu tavuk sosu, tavuk göğüs eti ve tavuk but etinin terbiyesinde kullanılır. Tavuk göğsü ve tavuk budu limonlu sos ile terbiye edilir, herhangi bir pişirme aleti kullanılarak pişirilir. Limonlu sos tavuk etine müthiş bir lezzet katar.

Malzemesi:
1 Tane Limon
6 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Kırmızı Toz Biber
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Yapılması:
Bir kap içerisine istenildiği gibi ızgaralık doğranmış (600 gr.) tavuk göğsü veya tavuk budu konur.
Üzerine bir limonun suyu, zeytinyağı, karabiber, kırmızı (acı veya tatlı) toz biber ve tuz konur karıştırılır. Kabın üzeri kapatılır ve buzdolabına kaldırılır. 2 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra, istenilen pişirme aleti (teflon tava, döküm tava veya mangal üzerinde pişirlir.

Tavuk Çöp Şiş Sosu
Tavuk şiş veya çöp şiş sosu yapımı için alternatif malzemeler çok. Tavuk çöp şiş sosu hazırlarken süt kullanmak, gayet başarılı sonuçlar verir. Tavuk şiş, tavuk budu veya tavuk göğsü ile yapılır. Tavuk etini şişlik doğrarken orta irilikte doğramanız yerinde olur. Bütün tavuk sos çeşitlerinin yapımında zeytinyağı, ayçiçeği yağı ve benzeri yağlar kullanılır. Elinizin altında hangi yağ bulunursa sosunuzu o yağ ile yapabilirsiniz.

Malzemesi:
1 Adet Orta Boy Soğan
2 Diş Sarımsak
3 yemek Kaşığı Ayçiçeği Yağı
1 Yemek Kaşığı Domates salçası
1 Çay Bardağı Soğuk Süt
1 Çay kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Kırmızı Toz Biber
1 Çay Kaşığı Tuz

Yapılması:
Soğan ve sarımsak rendenin ince gözünde rendelenir, süzülür ve suyu çelik veya cam bir kap içine konur. Üzerine domates salçası, ayçiçeği yağı, süt, karabiber, toz kırmızı biber ilave edilir ve karıştırılır. Ardından, orta irilikte kuşbaşı doğranmış (600 gr. ağırlığında) tavuk göğsü konur, karıştırılır ve üzeri kapatılarak buzdolabına kaldırılır. Pişirilmezden önce 1 saat önce buzdolabından çıkarılır ve çöp şişlere geçirilir. İstenilen pişirme aleti (teflon tava, döküm tava, grill tava, ızgara veya mangal) üzerinde pişirlir.

Fırında Bütün Tavuk Sosu
Fırında bütün tavuk sosu ile ilgili bir sürü tarif vardır. Fırında bütün tavuk nasıl hazırlanır, nasıl kızartılır, kızarmış tavuk sosu nasıl yapılır diye sorular uzar gider. Bilinen bütün tavuk sosları tavuğun derisini renklendirmekten başka işe yaramaz. Yani; fırında kızartılan tavuğun etine bu sosları kullanarak tat ve lezzet katılmaz. Bu soslar yaptım oldu mantığı ile çalışan, beyhude uğraşılardır.

Fırında tavuk kızartmak için iki tane işe yarar sos çeşiti vardır.
1. Piri piri sos veya peri peri sos: Peri peri sos, sadece bütün tavuk ve tavuk et ürünlerinin terbiyesinde kullanılır ve beş yıldızlı bir sos çeşitidir.

2. Tavuk salamura sosu: Tavuk salamura sosu, diğer sos kadar başarılıdır ve bütün tavuğun fırında kızartılmasi için kullanılan tavuk sosudur.