Kategoriler
Tavuk Yemekleri

fırında salamura tavuk kızartma

fırında salamura tavuk kızartma
Fırında Salamura Tavuk Kızartma Tarifi, Salamurası, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Adet Tavuk (1650 gr.)
30 gr. Tereyağı (oda sıcaklığında)
90 gr. Salamura Tuzu
1 Adet İri Limon
7 Su Bardağı Musluk Suyu (1400 gr.)
Fırın Torbası (25×38 cm.)
Metal veya Alümiyum Fırın Tepsisi

Ön Söz:
Fırında salamura tavuk kızartmasını değişik soslarla yapmayı denedim. Bana göre; en başarılı bulduğum, fırında salamura tavuk kızartma tarifim bu diyebilirim. Salamuraya yatırılmış tavuğun özelliği, tuzu emerek etini lezzetlendirmesidir. Bunun dışında tavuğun salamurada tutulmasının bir önemi yok. Limon suyunun tavuk etine fazladan tat katmaktan başka, kabuklarının çok iyi bir iş çıkardıklarını söyleyebilirim.

Sıkılmış limon kabuklarını tavuk boşluğuna koyarsanız, tavuğun iç kısmı kararmaz ve pişmesine yardımcı olur. Bu bakımdan, limon kabukalarını mutlaka tavuğun içine koyun derim. Tarifimi denerseniz, tavuğu fırından çıkardıktan sonra; üzerini folyo ile kapatın, en az 30 dakika dinlendirin. Afiyet olsun.

Tavuğun Salamura’ya Yatırılması:
Bir kap içine 7 su bardağı soğuk su, 90 gr. salamura tuz, 1 adet limon suyu konulacak ve tuz eriyinceye kadar karıştırılacak. Peşinden tavuk sırt kısmı üste gelecek şekilde, limon kabuklarıyle birlikte konulacak, üzeri kapatılacak ve buzdolabına kaldırılacak. Tavuk, 8 ila 24 saat süre ile buzdolabında dinlendirilecek. Dinlenmiş tavuk, oda sıcaklığında kevgir içine alınacak ve süzülmesi sağlanacak. Ardından kağıt havlu ile kurulanacak, ayakları bağlanacak, boşluk kısmına limon kabukları konulacak ve üzerine oda sıcaklığında getirilmiş tereyağı sürülecek.

Tavuk Salamura’ya Yatırılmıştavuk salamura

Üzerine Tereyağı Sürülmüştereyağlı tavuk

Fırın Torbasına Konmuş Kızarıyorfırın torbası tavuk

Üzeri Açılmışfırında tavuk

Fırında salamura Tavuk Kızarmışfırında salamura tavuk

Maharetini Göster:
Fırın torbasına bir miktar un konulacak ve yayılacak. İçine, üzeri yağlanmış tavuk yerleştirlecek ve bağlama teli ile bağlanacak. Torba üzeri bir kaç yerinden delinecek ve fırın tepsisine konulacak. Tepsi önceden 200°C ısıtılmış fırının alttan 2. rafına sürülecek ve 1 saat süre ile pişirilecek. Süre bitiminde fırın torbası açılacak ve fırın ısısı 150°C dereceye düşürülecek. Arada bir, tepsi tabanına biriken su ve yağ karışımından fırça ile alınarak tavuk üzerine sürülecek. 30 dakika bitiminde kızarmış tavuk servise hazır. Dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com