Kategoriler
Kebap ve Izgara Tarifleri Sos Tarifleri Tavuk Yemekleri

tavuk marine

tavuk marine
Tavuk Marine Sosu Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Adet Bütün Tavuk Göğsü veya Budu
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Bardağı Süt
1 Adet Orta Boy Soğan
1 Diş Sarımsak
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Toz Biber
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Ön Söz:
Tavuk marinesi veya tavuk terbiyesinin amacı, tavuk yemeklerinde kullanılan tavuk etini yumuşatarak lezzetini artırmaktır. Tavuk marinesinde salça, süt, yoğurt, sıvı yağ ve çeşitli baharatlar kullanılır. Tavuk bütün olarak marine edildiği gibi, bütün tavuğu parçalara ayırarak (elde edilen tavuk ürünleri) ayrı ayrı marine edilebilir. Tavuk eti zaten yumuşak bir ettir; tavuk marinesi tavuk etini yumuşatmaktan ziyade, iştahla yenmesini sağlayacak malzemeler kullanılarak tat ve lezzetini artırmak için yapılır. Tavuk marinesinde kullanılan malzemelerin standart bir ölçüsü yoktur. Bu işi bilenlerin deneyimleri sonucu (kendi damak zevklerine uygun) hazırladıkları genel kabül gören reçeteleri vardır. Bu tarifimle sizlerle sadece tavuk göğsü ızgara, ya da tavuk göğsü tava için çok başarılı bulduğum sosu ve sosun nasıl kullanılacağına dair bilgilerimi paylaşacağım.

Tavuk Göğsünün Hazırlanması:
Tavuk göğsü ortadan ikiye bölünecek. Bölünen parçalar en fazla 1.5 cm. kalınlıkta iri parçalar halinde doğranacak. Ardından, doğranmış parçalarım üzerine çatalın dörtlü ucu batırılarak dibine kadar (bir çok yerinden) delinecek. 1 Tatlı kaşığı tepelice doldurulmuş tuz parçaların üzerine ekilecek ve karıştırılacak.

Tavuk Göğsü Sosunun Hazırlanması:
Soğan ve sarımsağın buradaki tarife göre suyu çıkarılacak ve bir tencere içerisine konulacak. Üzerine  domates salçası, biber salçası, zeytinyağı, süt, karabiber, toz kırmızı biber ilave edilecek ve karıştırılacak. Üzerine tavuk göğsü ilave edilecek ve güzelce sosa bulanacak. Tencere kapağı kapatılacak ve 24 saat dinlenmesi için buzdolabına kaldırılacak.

Maharetini göster:
24 saat süre bitiminde tavuk göğsü tenceresi buzdolabından alınacak. Ardından kömürlü veya gazla çalışan mangalda, elektirkli ızgarada, ocak üzerinde kullanılan ızgara tavalarında veya tost makinesinde ızgara yapılacak. Daha olmadı, teflon tava içerisinde kızartılacak. Tavuk göğsü pişirilirken, her çeşit pişirme aleti yağlanacak ve kızgın hale getirilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com