Kategoriler
Deniz Ürünleri Tarifleri

domates soslu ton balığı

domates soslu ton balığı
Süper Lezzetli Domates Soslu Ton Balığı Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1/2 Kg. Ton Balığı (500 gr.)
5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı (sos için)
5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı (balık için)
5 Adet Domates
3 Diş Sarımsak
1 Çay Kaşığı Karabiber
Tuz

Ön Söz:
Domates soslu ton balığı veya domates soslu orkinos balığı; balığın hangi ismi hoşunuza giderse onu kullanın. Balıkçılar ton balığı yerine, daha çok orkinos demeyi tercih ediyor. Ton balığının tavası, ızgarası, şişi, kavurması ve kızartması yapılır. Saydığım ton balığı yemek çeşitleri arasında en lezzetli olanı ve herkesin damak tadına uyan, domates soslu ton balığıdır. Sos yapımında sera domatesi kullanmadım. Onun yerine, mevsiminde alıp dondurucuda sakladığım rendelenmiş domates kullandım.

Ton dilimlerini kızartırken üzerini sadece yağlamanız yeterlidir. Dilimlerin üzerine tuz ekerseniz; tavada pişirirken veya dilimler beklerken suyunu salar.

Ön Hazırlık:
Ton balığı parmak kalınlığında (2.5-3.0 cm. ölçüsünde) dilimlenecek. Domates rendelenecek ve sarımsak irice yemeklik doğranacak. Ton balığı dilimlerinin her iki yüzeyi fırça yardımıyle zeytinyağı ile yağlanacak ve bir kaba alınacak.

domates soslu orkinos

Domates Sosu’nun Hazırlanması:
Sos tavasına 5 yemek kaşığı zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine doğranmış sarımsak konulacak ve kokusu çıkıncaya kadar, düşük ısıda kavrulacak. Ardından ocak ısısı yükseltilecek, tava’ya rendelenmiş domates ilave edilecek ve karıştırılacak. Tava kaynamaya başladıktan sonra; ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek ve domatesin suyu kendine karar oluncaya kadar pişirilecek. En son, tuz ve karabiber ilave edilecek.

domates soslu ton balığı 1

Maharetini Göster:
Teflon tava çok iyi bir şekilde normal ısı ayarında ısıtılacak. Üzerine her iki yüzeyi yağlanmış ton dilimleri yayılacak. 1.5 veya 2 dakika süre ile dilimlerin bir yüzeyi kızartılacak ve diğer yüzeyi çevrilecek. İkinci yüzeyi de aynı süre ile kızartılacak. Ton balığı dilimleri toplam 4 dakikada pişirilecek. Pişirilen ton dilimleri üzerine domates sosu gezdirilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com