Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Hindi Yemekleri Tarifi Tavuk Yemekleri

sülün nasıl pişirilir

firinda sulun
Sülün Nasıl Pişirilir?
Malzemeler:
1 Adet Temizlenmiş Sülün (700 gr.)
30 gr. Tereyağı
1 Çay Kaşığı Domates Salçası
1 Çay Bardağı Kaynar Su
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber
2 Dal Taze Kekik
1/4 Parça Limon
Bağlama İpi
Mutfak Fırçası
Fırına Dayanıklı Tencere

Ön Söz:
Av hayvanı olan sülün, şimdilerde sülün üretim çiftliklerinde üretilmekte ve marketlerde satılmaktadır. Marketten dondurulmuş olarak aldığımız sülünü önce buzdolabında çözdürdük, ardından fırında bütün olarak pişirdik. Sülün eti mangalda ızgara yapılır, tavada yağ içinde kızartılır, ya da fırında parça veya bütün olarak pişirilir. Sülün ülkemizde yaygın olarak tüketilmediği için, kendi damak tadımıza uyan fazlaca yemek çeşiti yoktur. Sülünle ilgili yemek tariflerinin geneli, yabancı kaynaklardan edinilmiştir. Sülünün eti, tavuk eti kadar sulu olmamsına rağmen; sert ve lezzetlidir. Tarifimi deneyecek olanlara afiyet olsun.

Ön Hazırlık:
Donmuş sülün, çözülmesi için ambalajı içinde buzdolabında 30 saat bekletilecek. Ardından üzerindeki telek artıkları temizlenecek, yıkanacak, suyu süzülecek ve kurulanacak. Karabiber, tuz karıştırılacak. Tereyağı eritilecek. 1 çay bardağı kaynar su, 1 çay kaşığı domates salçası ve bir fiske tuz kasede karıştırılacak.

donmuş sülün
sulun 1

buzdolabında sülün çözdürülmüş
sulun 2

sülün yağlanmış ve tencereye konmuş
sulun 3

sülün fırında pişmiş
sulun kizartma

Maharetini Göster:
Sülünün içi ve dışı tuz, karabiber karışımı ile ovalanacak. Ardından tencere içine sırtının üzerine oturtulacak ve kanatlarının ucu (denge sağlamak için) sırtına yapıştırılacak. Peşinden bütün dış yüzeyi tereyağı ile yağlanacak. Kekik ve limon parçası göğüs boşluğuna yerleştirilecek ve butları iple bağlanacak. Hazırlanan salçalı su tencereye ilave edilecek ve kapağı kapatılacak. Tencere önceden 200°C dereceye ısıtılmış fırının alttan ikinci rafına sürülecek ve 1 saat pişirilecek. Sürenin bitiminde tencere kapağı alınacak ve tencere tabanındaki biriken yağlı su, fırça ile sülünün yüzeyine sürülecek. Fırın kapatılacak ve ısısı 180°C dereceye düşürüleck. Arada bir sülün yüzeyine su sürülerek (tencere kapaksız olarak) sülün derisi kızarıncaya kadar pişirilecek ve fırından alınacak. Sonrası malum.

Son Söz:
Sülün fırından alındıktan sonra, 15 dakika tencere kapalı olarak dinlendirilmelidir. Etin sertliğini gidermek için; sülünü but, göğüs, boyun ve kanat olarak parçalayın tencereye dizin. Tencereye sadece 1 çay baradağı kaynar su ilave edin, tencereyi kapatın ve en düşük ısıda (kısık ateşte) 30 dakika pişirin. Bu ilave pişirmek av etinin kendine özgü sertliğini gidermesede, etin sulu olamasını sağlıyor.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com