Kategoriler
Çorba Tarifleri

soğuk ayran aşı çorbası

soğuk ayran aşı çorbası
Soğuk Ayran Aşı Çorbası Tarifi, Nasıl yapılır
Malzemeleri:
1 Su Bardağı Aşurelik Buğday
1 Çay Bardağı Kuru Fasulye
1 Çay Bardağı Yeşil Mercimek
1 Çay Bardağı Nohut
4 Su Bardağı Kaynar Su (buğday için)
1 Su Bardağı Kaynar Su (çorba için)
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Kase Yoğurt
Taze Nane

Ön Söz:
Bu çorba fazla kilolarından kurtulmak için diyet yapanlara, ya da her daim sağlıklı kalmak için dengeli beslenmelerine önem verenlere yöresel bir diyet reçetesidir.  Çorbanın haşlanmış malzemelerinin tepsiye dökülmüş haline katık adı verilir. Bu çorbayı yapmak için aşurelik buğday, yarma, dövme adına ne derseniz deyin her çeşit buğday kullanılır. Bu çorbanın tadını, yufka ekmekle yapılan taze soğanlı dürümle birlikte sadece içenler bilir. Köy yoğurduyla bu çorba bir başka olur, hele süzme köy yoğurduyla yapılan bu çorba bambaşka olur.

Ön Hazırlık:
Aşurelik buğday, kuru fasulye ve nohut ayrı ayrı kaplara konulacak. Üzerlerini kapatacak miktarlarda soğuk su ilave edilecek ve bir gece boyu dinlendirilecek. Sabah malzemelerin suyu değiştirilecek ve kuru fasulye, nohut, mercimek ayrı kaplarda yumuşayıncaya kadar haşlanacak, ardından süzülecek. Aşurelik buğday buradan tarifine uygun olarak 4 su bardağı kaynar su ile haşlanacak.

soğuk ayran aşı çorbası 1

Maharetini Göster :
Tencereye haşlanmış aşurelik buğday, haşlanmış kuru fasulye, haşlanmış nohut, haşlanmış yeşil mercimek konulacak. Üzerine 1 su bardağı kaynar su, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilecek ve malzemeler bir güzel karıştırılacak. Tencere açık olarak, tencere normal ısı ayarında 5 dakika kaynatılacak. Süre bitiminde tencere ocaktan alınacak, bir tepsi içine boşaltılacak ve soğutulacak. Soğumuş karışımdan istenilen miktar alınacak, üzerine yoğurt ilave edilecek. İstenilen çorba kıvamını elde etmek için, üzerine soğuk su ilave edilecek ve karıştırılacak. Çorbanın servisi sırasında üzerine kıyılmış taze nane serpilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com