Kategoriler
Hamur İşleri Tarifleri

patlıcanlı börek

patlıcanlı börek
Hazır Yufka ile Patlıcanlı Börek Tarifi
Malzemeleri:
2 Adet Hazır Yufka (400 gr.)
2 Adet Patlıcan (350 gr.)
1 Adet Domates (150 gr.)
1 Adet Kuru Soğan (130 gr.)
2 Adet Sivri Biber (25 gr.)
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Tepelice Doldurulmuş Tuz
Alüminyum Fırın Tepsisi 30 cm.

Sos Malzemesi:
1 Adet Yumurta Beyazı (sarısı böreğin üzerine sürülecek)
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
4 Yemek Kaşığı Süt

Ön Söz:
Hazır yufkadan patlıcanı börek yapımında; tanesi 200 gr. gelen iki hazır yufka kullandım. Yufkaları ortadan ikiye böldüm ve 4 tane yarım ay yufka elde ettim. Hazırladığım iç harcı 4 eşit parçaya böldüm ve her iç harç parçasını yarım yufkada kullandım. Böreğin malzemelerini artırarak ve tepsi boyutunu değiştirerek (ihtiyacınız kadar böreği) 3-4 yufka kullanarak yapabilirsiniz. Bu tarifi denerseniz; emeğiniz boşa gitmez, afiyet olsun.

Ön Hazırlık:
Patlıcan alacalı soyulacak ve uzunlamasına dörde bölünecek. Ardından 1 cm. kalınlıkta kuşbaşı doğranacak. Doğranmış patlıcan 1 tatlı kaşığı dolusu tuzlu su içinde 30 dakika dinlendirilecek. Süre bitiminde suyu sıkılarak bir kaba alınacak. Soğan ve domates yemeklik doğranacak. Sivri biber halka doğranacak. Yufkalar ortadan ikiye bölünecek. Yumurtanın sarısı böreğin üzerine sürülecek, beyazı böreğin sosuna ilave edilecek. Fırın tepsisi 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlanacak.

Börek Sosunun Yapılması:
Bir kaseye 4 yemek kaşığı süt, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yumurtanın beyazı konulacak ve çırpılacak.

Börek Harcının Yapılması:
Tencereye 3 yemek kaşığı zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine sıra ile soğan, sivri biber, domates, patlıacan ilave edilecek ve orta ısıda kavrulacak. Ardından karabiber, pul biber, tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Peşinden tencerenin kapağı kapatılacak ve ocak en düşük ısı konumuna getirilecek. Tam 20 dakika bitiminde ocak söndürülecek ve iç harç soğumaya bırakılacak. Soğuyan harç dört eşit parçaya bölünecek.

börek iç harcı hazırlanmış
patlıcanlı börk içi

yufkaya iç harç yayılmış
patlıcanlı börek 4

yufka rulo yapılmış ve tepsiye konmuş
patlıcanlı börek 3

börek pişmiş, servise hazır
patlıcanlı börek 2

Maharetini Göster:
Tezgah üzerine bez örtü yayılacak, üzerine kesilmiş tarafı bize bakacak şekilde yarım yufka serilecek. Yufkanın kesilmiş tarafına harcın dörtte biri boylu boyunca konulacak. Ardından 2 yemek kaşığı sos yufkanın içine dökülecek ve fırça ile dağıtılacak. Ardından yufka rulo yapılacak ve tepsinin ortasına kıvrılarak konulacak. Diğer üç yarım yufka için aynı işlem uygulanacak. Börek sosundan arta kalan karışımın içine tek yumurta sarısı ilave edilecek, karıştırılacak ve böreğin üzerine tamamı sürülecek. En son börek yüzeyine çörek otu veya susam serpiştirilecek. Tepsi önceden 200°C dereceye ısıtılmış fırının orta rafında, 25 dakika süreyle pişirilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com