Kategoriler
Diyet Yemekleri Tarifleri Evde Nasıl Yapılır Hamur İşleri Tarifleri

ocakta ekşi mayalı ekmek yapımı

ocakta ekmek 1
Ocakta ekşi mayalı ekmek yapımı çok kolay. Hemde tambuğday unundan, ekonomik.
Malzemeleri:
5 Su Bardağı Tam Buğday Unu (500 gr.)
1.5 Su Bardağı Ekşi Maya (300 ml.)
1.5 Su Bardağı Su (300 ml.)
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Tuz (10 gr.)
Çelik Tencere 22 cm.
Fırın Kağıtı

Ön Söz:
Ocak üzerinde ekşi mayalı ekmek yapımını birkaç zamandır deniyorum. Sonuçtan oldukça memnunuz ki yapmaya devam ediyoruz. Hamuru pişirmek için kapaklı çelik tencere kullanıyoruz. Tencerenin yan kenarlarını çepeçevre sıvı yağına batırılmış kağıt peçete ile çok ince yağlıyoruz, tabanına iki kat fırın kağıtı kesip yayıyoruz. Hamuru ocağın büyük gözünde, en düşük ısı ayarında (ilk yüzünü 35 dakika + ikinci yüzünü 30 dakika) toplam 65 dakikada pişiriyoruz. Pişme süresi için, tencereyi ocağın üzerine koyduktan sonra saate bakıyoruz. Afiyet olsun.

Ön Hazırlık:
Ekşimaya akşamdan aktifleştirilecek. Tencerenin sadece kenarlarına çok az peçete ile sıvı yağ sürülecek. Çelik tencere tabanına, iki kat fırın kağıtı kesilecek ve yayılacak.

ekmek ocak üzerinde pişiyor

ocakta ekmek 2

ekmek pişmiş

ocakta ekmek 3

Ekmeğin İç Dokusu

ocakta eksi mayali ekmek yapimi 4

Maharetini Göster:
Kaseye 5 su bardağı tam buğday unu, 1.5 su bardağı ekşi maya, 1.5 su bardağı içme suyu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 10 gr. tuz konulacak ve 10 dakika boyunca ele yapışmayan hamur yoğurulacak. Peşinden kasenin üzeri kapatılacak ve uygun ılık bir ortamda hamur iki katına çıkıncaya kadar bekletilecek. İki katına çıkan hamur bir kez yoğurulacak, tek beze yapılacak ve tabanına fırın kağıtı yayılmış tencereye konulacak. Tence kapatılacak ve ılık bir ortamda hamur iki katına çıkıncaya kadar bekletilecek.
İki katına çıkan hamur tenceresi ocağın büyük gözünde, en düşük ısı ayarında kapağı kapalı olarak 35 dakika pişirilecek. Süre bitiminde hamurun diğer yüzü döndürülecek ve 30 dakika pişirilecek. Süre bitiminde ocaktan alınacak. Sonrası malum.

Bilgi Notu:
Akşamdan ekşi mayayı besledim. Sabah hamuru yoğurdum. Hamurun ilk mayalanmasını 35°C dereceye ısıttığım fırında 1 saat içinde yaptım. İkinci kez, tencerede mayalanmasını 35°C derecedeki fırınımızda (yine 1 saat) yaptıktan sonra ekmeği pişirmeye başladım. Ocakta pişirdiğimiz bu ekmek, fırında pişirdiğimiz aynı ekmekten daha yumuşak ve lezzetli.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com