Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Hamur İşleri Tarifleri Mutfak Bilgileri

mayalı hamur nasıl yapılır

mayalı hamur nasıl yapılır
Mayalı Hamur İçin; un, maya, su ve tuz ölçüleri: Mayalı hamur nasıl yapılır? 1 kg. un kullanarak hamur yapmak istersek, 650 gr. su, 20 gr. tuz, 15 gr.  kuru maya kullanmamız gerekir. Bu malzemelerle yoğurulan hamur 1685 gr. gelir.  Yoğurulan hamurlar, kullanım amaçlarına göre çeşitlidir. Hamur yoğururken kullandığımız katkı malzeme, sertlik derecesi ve hamuru olgunlaştırmak için seçilen yöntem hazırlanan hamura özellik verir. Normal ekmek, ramazan pidesi, köy ekmeği, börek, kek, lokma, milföy, mantı, kurabiye, bisküvi, krep ve daha sayamadığım onlarca çeşit hamur işleri için kullanılan hamur, farklı malzeme ve yöntemlerle hazırlanır. Kendim burada mayalı hamuru anlatmaya çalışacağım. Bu hamur mutfaklarımızda genel maksat için kullanıma uygundur.

Un, su, maya ve tuz bir araya getirilmişun su maya tuz

Mayalı Hamur:
Bu hamur için kullanılan malzemeler un, su, maya ve tuz’dur. Bu malzemelerin her biri belirli oranda kullanılarak hamur yoğurulur ve dinlendirilerek kullanıma hazır hale getirilir. Burada önemli olan, hazırlanacak hamurun miktarı ne kadar olmalıdır? O da bize yapmayı düşündüğümüz hamur işinin ne olduğunu ve ne kadar bir hamura ihtiyaç duyduğumuzu gösterir. Hamur yoğururken kullanılan malzeme miktarları standarttır.

Hamuru hazırlarken kullanılacak un miktarı; su, maya ve tuz miktarını belirler. Bu da şöyledir, mayalı hamur için kullanılacak un miktarının % 65’i kadar su, % 2’si kadar tuz ve % 1.5 kadarı da mayadır. Malzemelerin miktarını ölçmek için Kg. veya gr. kullanılır. Mutfaklarımızda bu ölçüleri su bardağı, yemek, tatlı ve çay kaşığı yerine getirir. Un miktarını ölçmek için kendim ölçü aleti olarak 200 gr. su alabilen standart su bardağını kullanıyorum. Su bardağını elenmiş un içerisine daldıryor ve hiç boşluk bırakmadan bardağı silme dolduruyorum.

Aktif kuru maya, tuz ölçüleri için yemek kaşığı, tatlı ve çay kaşığı kullanıyorum. Kaşıklarla malzeme alırken kaşıkları silme dolduruyorum. Mutfaklarımızda veya fırınlarda yapılan ekmekleri üretmek için, yoğurulan hamurlar malzemelerin belirli bir ölçüde kullanılması gerekir ve bu ölçü standarttır.

Standartlara uygun hamur yoğurulmuş ve mayalanmış

mayalı hamur nasıl yapılır 3

Normal ekmek hamurunun yoğurulması için malzeme miktarları şöyle hesap edilir: 1 kg. un ile hamur yoğurulacaksa, un ağırlığının % 65 kadar su kullanılır. Yani, 650 gr. su, Un ağırlığının % 2 kadar tuz kullanılır. Yani, 20 gr. tuz. Un ağırlığının % 1.5 kadar da maya kullanılır. Yani, 15 gram maya. Bu standart ölçülerde ki hamur malzemeleri kullanılarak yoğurulan hamur ağırlığı 1685 gr. gelir. Yalnız, her un kalite bakımından farklı olacağı için, unların su kaldırma kapasitesi farklı olacağından, unların randımanına göre hamur ağırlıkları farklı olabilir. Her nasıl olursa olsun, hamur yoğurmanın standart ölçü formülü değişmez.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com