Kategoriler
Deniz Ürünleri Tarifleri Evde Nasıl Yapılır

mavi yengeç evde nasıl yapılır

mavi yengec
Mavi Yengeç Evde Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
6 Adet Orta Boy Mavi Yengeç
1 Su Bardağı Su
1 Adet Buharda Pişirme Sepeti
1 Adet Kapaklı Tencere

Ön Söz:
Yengeç ızgarada veya tencerede bütün ya da temizlenmiş olarak pişirilerek yenir. Orta büyüklükte bir yengeç 500-600 gr. civarı ağırlıktadır. Bir tanesinden 40-50 gr. yengeç eti çıkar. Bu et yengecin kollarında ve göğüs bölümünde saklıdır. Yengeç balıkçılarda ve marketlerde canlı olarak satılır. Ülkemizde yengeç balık çiftliklerinde yetiştirilir ve genelde mavi yengeç türü üretilir. Canlı satılan bu deniz ürünü, buzdolabında uzun süre canlı kalır. Derin dondurcuda bir gece bekletilirse, canlılığını kaybeder. Yengeç bütün halinde kaynayan su içinde veya buhar üzerinde haşlanır. Yengecin haşlama süresi iriliği ve sayısı ile ilgilidir. Temizlenmiş yengeç, temizlenmemiş yengece göre çok kısa sürede pişer.

Mavi Yengeç Nasıl Temizlenir:
Yengecin temizlenmesi kol ve bacaklarının koparılması ile başlar, sırt kabuğunun ayrılmasıyle son bulur. Mavi yengeç diğer yengeç türlerine göre ön kısmı (sırt ve gövdesi) tek parça halindedir. Yengeci arka bölümünde bulunan iki kası keserek veya elle zorlayarak iki parçaya ayırmak gerekir. Sırtı gövdesinden ayrılmış yengeç bol su ile yıkanır ve süzülür. Alta bulunan fotoğrafta göründüğü gibi; yengecin kol, bacak ve gövdesi ayrılır, karın kısmında ok benzeri çıkıntı açılır. Açılan sırt kabuğu ile karın kabuğunun birleştiği yere bıçak sokulur ve sağa sola hareket ettirilerek iki tarafta bulunan kaslar kesilir. Peşinden bıçak kanırtılarak sırt kısmı gövdeden ayrılır.

yengec parcalari

Yengecin sırtı, karın bölgesinden ayrılmış ve kullanılmayacağından atılmış.
yengec

Yengecin karın kısmında bulunan iç organları temizlenmiş, bol su ile yıkanmış ve süzülmüş.
temizlenmis yengec

Temizlenmiş yengeç parçaları tencere içindeki buhar sepeti üzerine konmuş ve 10 dakika süre ile orta ateşte pişirilmiş.
buharda yengec

Yengeç parçaları buharda haşlanmış, servise hazır.
yengec haslama

Maharetini Göster:
Tencereye 1 su bardağı su, üzerine buhar sepeti konulacak ve açılacak. Temizlenmiş yengeç parçaları buhar sepeti üzerine dizilecek ve tencere kapağı kapatılacak. Ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynayıp, kapaktan buhar çıkmaya başladıktan sonra; ocak orta ısı konumuna getirilecek. Saate bakılacak not edilecek. Tam 10 dakika bitiminde tencere ocaktan alınacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com