Kategoriler
Mantarlı Yemek Tarifi Meze Tarifleri Sebze Yemekleri

mantar sote

mantar sote
İstiridye Mantar Sote Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
400 gr. İstiridye Mantarı
1 Adet Soğan
2 Adet Domates
1 Adet Kırmızı Biber
3 Diş Sarımsak
5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Kekik
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Ön Söz:
İstiridye mantarı çok isimli bir kültür mantarı çeşitidir. Beyaz kültür mantarına göre, su oranı biraz fazla ve lezzeti farklı. Bu mantarın tek başına kavurması yapılır. Ayrıca beyaz et, kırmızı et katkısı ile tencere ve fırın yemekleri yapılır. Yapılacak yemek çeşitleri bakımından beyaz kültür mantarından bir farkı yoktur. Tek farkı istiridye’ye benzediği için adının istiridye mantarı olmasıdır. Bir de bu mantar çeşiti halk arasında istiridye mantarı, ağaç mantarı, kavak mantarı, kayın mantarı ve yaprak mantarı adıyla telafuz edilir. Tarifim istiridye mantarının kavurması, yani sotesi ile ilgili. Mantarı wok tava içinde soteledim, tencere kullanmadım.

Ön Hazırlık:
Mantarın kök ve kalın kısımları kesilecek ve yıkanacak. Yıkanmış mantarlar iri doğranacak ve kevgir içine alınacak. Domates soyulacak ve küp doğranacak. Biber halka, soğan yarım ay doğranacak. Sarımsak soyulacak ve yemekte bütün kullanılacak.

Bilgi Notu:
Mantarın yıkanıp yıkanmıyacağına dair görüşüm: Biz bu mantarı pazarcının tezgahından alıp eve getiriyoruz kardeşim. Mantar çifliğimiz yok ki, mantarı çiflikten toplamıyoruz. Bu sebeple mantar yıkanır. Pazardan aldığın mantar fırça veya peçete ile silinmez. İçimiz rahat olsun diye mutlaka mantarı yıkarız. Mantar suya değerse ne olur? Hiç bir şey olmaz, biraz su çeker, o kadar. Kimileri aşırı temizliğinden dolayı, mantarı soyuyor. Oysa ki, mantarın asıl yenilecek tarafını çöpe attığından haberi yok.

İstiridye Mantarıistiridye mantarı

mantar sote servise hazırmantar sote 1

Maharetini Göster:
Tavaya zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine sıra ile soğan, sarımsak, kırmızı biber, domates, mantar ilave edilecek ve orta ısıda kavrulacak. Ardından pul biber, kekik, tuz ilave edilecek ve malzemeler karıştırılacak. Tava açık olarak, mantarın bıraktığı su buhar olup uçuncaya kadar mantar kavrulacak. Yaklaşık 15 dakika bitiminde mantar sote servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com