Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Hamur Mayaları Mutfak Bilgileri

kış mevsimi ekşi maya nasıl yapılır

kış mevsimi ekşi maya nasıl yapılır
Kış mevsimi ekşi maya nasıl yapılır? Ekşi maya; diğer adıyle köy mayası, doğal koşullarda üretilen hamur yoğururken kullandığımız bir maya çeşitidir. Ekşi maya katkılı hamurla yapılan ekmekler tat ve aroma bakımından yüksek kalitededir. Ayrıca, ekşi maya katkısı ile yapılan ekmekler geç bayatlarlar. Bu ekmekler özel ekmeklerdir. Bu maya ile ile ilgili vereceğim bilgiler, tamamıyle kendi deneyimlerim sonucu elde ettiğim bilgilerdir.

Malzemeler:
1 Adet Maya Kabı
1 Adet Tahta Kaşık
1 Adet Çay Bardağı
1 Şişe Kaliteli İçme Suyu
Un

Ön Hazırlık:
Maya kabı:
Bütün maya çeşitleri canlı organizmalardır. Bulundukları ortamda yaşam koşullarını bizim sağlamamız gerekir. Değilse, bizler için yararlı olan bu canlılar zararlı olurlar. Bu canlıların bulundukları ortamda etkilenmedikleri ve etkilemedikleri cam ve plastik kaplardır. Plastik kaplar derken, gıdaların saklanması için üretilen kaplardan söz ediyorum. Çelik, aliminyum ve benzeri kapları mayalar aşındırırlar ve insan sağlığına zarar verecek duruma gelirler. O yüzden, kulanacağımız kap 1 litre veya daha büyük hacminde ağzı kapaklı cam ve plastik kap olmalıdır.

Tahta Kaşık:
Maya hazırlarken, hazırlanmış mayayı kullanmak için gerekli olan aletimiz, tahta kaşık veya tahta spatula olmalıdır.

1 Şişe Kaliteli İçme Suyu:
Maya hazırlarken veya hazır mayayı beslerken klorsüz ve temiz su kullanmamız gerekir. Bu suyu sağlamanın tek yolu, kaliteli menba suyunu satın almaktır. Su yerine süt kullanılabilir, fakat ben denemedim.

Un:
Maya üretimi ve üretilmiş mayayı beslemek için her türlü un çeşiti olabilir. Fakat, her un çeşiti ile hazırlanan maya ile yapılan ekmeklerin aroma ve tadı başkadır. Kendim, beyaz unu tercih ediyorum.

Ekşi Maya Hazırlama:
Ekşi mayanın hazırlanması 4 gün sürüyor. 5. gün maya kullanıma hazır hale geliyor. Yine kendi deneyimlerimden yola çıkarak, maya hazırlarken ölçeğini küçük tuttum. Genelde ilk gün 1 su bardağı un ile yapılan maya hazırlama işlemine kendim, 1 çay bardağı un ile başlıyorum. 1 su bardağı ölçekli maya hazırlandığı vakit, maya stoku çok fazla oluyor. Yukarıda gördüğünüz resimdeki mayayı sizler için hazırladım. Nasıl hazırlamışım izleyin. 1 kg.lık kapaklı yoğurt kabını bir güzel yıkadım. Tabii ki deterjanlı sıcak su ile başka yolu yok. Ama, çok iyi duruladım ve kağıt havlu ile kuruladım. Yoğurt kabımın ismi şimdi maya kabım oldu. Not defterime mayayı hangi tarih ve saat’da hazırladığımı not ettim.

1.Gün, Saat: 12.00
Maya kabıma 1 çay bardağı dolusu un ve 1/2 (yarım) çay bardağı dolusu su koydum, tahta kaşıkla karıştırdım. Kapağı kapattım ve maya kabımı mutfağımın ılık olan bir yerine bıraktım.

2.Gün, Saat: 12.00
Maya kabımın kapağını açtım. Tahta kaşıkla bir güzel karıştırdım. 1 Çaybardağı dolusu un ve 1/2 (yarım) Çay bardağı dolusu su koydum, tahta kaşıkla karıştırdım. Kapağı kapattım, maya kabımı tekrar aynı yerine bıraktım.

3.Gün, Saat: 12.00
Maya kabımın kapağını açtım. Tahta kaşıkla bir güzel karıştırdım. 1 Çaybardağı dolusu un ve 1/2 (yarım) Çay bardağı dolusu su koydum, tahta kaşıkla karıştırdım. Kapağı kapattım, maya kabımı tekrar aynı yerine bıraktım.

4.Gün, Saat: 12.00
Maya kabımın kapağını açtım. Yukarda resimde görünen görüntü ile karşılaştım, sonra kokladım evet mayam tutmuştu. Gördüğünüz kabarcıklar mayamın aktif hale geçtiğinin resmidir. Ekşi mayam 4 misli kabarmış ve ekşimişti. Bu ekşilik kendine özgü bir ekşiliktir, kokusuda öyle. Maya kabımın kapağını araladım 1 gün daha aynı yerinde beklettim. Sonra tahta kaşıkla karıştırdım, kapağını kapattım ve buzdolabına kaldırdım. Ekşi mayam 1 hafta süre benden birşey istemeyecek. Şu anda maya kabımın içerisinde 300 gr. maya var. Ekmek hamuru hazırlarken 1 su bardağı dolusu mayayı hamurda kullanacağım.

1 su bardağı dolusu maya, 200 gr. geliyor. Kalan mayamın üzerine 1 su bardağı un ve 1 kahve fincanı su ilave edeceğim, karıştıracağım ve 12 saat mutfağımın ılık bir yerinde tuttuktan sonra tekrar dolaba kaldıracağım. Ekşi maya dolapta beklediği süreçte üzerinde gri bir tabaka oluşur, bu gayet normaldir. Eğer bu tabakanın rengini pembe olarak görürseniz mayanız ölmüş demektir. Pembe görüntülü mayayı kullanmayın atınız. Tekrar başa dönüp maya hazırlayınız.

Kendim böylesi durumları göz önüne alarak 1 tahta kaşık dolusu mayayı poşete koyarak derin dondurucuda dondurdum. 2 yıldır böyle bir durumla karşılaşmadım. Eğer karşılaşırsam dondurucuda yedek mayamı kabına koyacağım. 1 gün oda sıcaklığında çözülmesini bekleyeceğim. Sonra üzerine 1 çay bardağı un ve 1/2 çay bardağı su koyacağım tekrar hazırlayacağım. Maya uyandıktan sonra gerektiği ölçekte un ve su koyarak mayayı eski durumuna döndüreceğim. Zannederim şimdilik bu kadar bilgi yeterli, sağlıcakla kalın.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com