Kategoriler
Bulgur Pilavı Tarifleri Bulgurlu Yemekler Yöresel Yemek Tarifleri

kenger pilavı

kenger pilavı 2
Kenger Pilavı Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeleri:
1 Su Bardağı Pilavlık Bulgur
300 gr. Ayıklanmış Kenger
2 Yemek Kaşığı Tereyağı (60 gr.)
1 Adet Orta Boy Kuru Soğan
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
2 Adet Orta Boy Domates
2 Adet Sivri Biber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Tatlı Kaşığı Tuz
2 Su Bardağı Kaynar Su

Ön Söz:
Bulgurlu kenger pilavı malzemelerinin kengeri Siirt’ten, bulguru Kahramanmaraş’tan, tereyağı Trabzon’dan, kuru soğanı Ankara’dan, domates ve sivri biberi Antalya’dan tedarik edilmiştir. Kenger yemeği tarifi ise, Yozgat yöresine aittir. Kenger turşusu, kenger çorbası, etli kenger yemeği, kenger kavurması, kenger salatası, yumurtalı kenger kavurması, kenger kızartması, kenger böreği, kenger gözlemesi, kengerli pilav ve kenger aşı kengerle yapılan yemeklerdir. Tarifimi dener; ayran, yoğurt ve kefir eşliğinde tüketirseniz, memnun kalırsınız.

Ön Hazırlık:
Soğan yemeklik, sivri biber halka doğranacak. Domates soyulacak ve iri kuşbaşı doğranacak. Kaynar su hazır edilecek.

Kenger’in Temizlenmesi:
Kenger’in kök kısmı ve üst dikenli yeşil yaprakları kesilecek. Gövde üzerindeki siyah ve solgun yaprakları ayıklanacak. Beyaz gövdesi içerisinde saklı, sert dikenleri bıçakla kazınacak. Ardından kenger, bol su içerisinde yıkanacak, süzülecek ve 2-3 cm. uzunluğunda kuşbaşı doğranacak.

Kengerkenger

Kengerli Bulgur Pilavı Servise Hazırkenger pilavı 1

Maharetini Göster:
Tencereye tereyağı konulacak ve eritilecek. Üzerine sıra ile soğan, sivri biber, salça, domates ilave edilecek ve orta ısıda kavrulacak. Peşinden kenger ilave edilecek, karıştırılacak ve tencere kapağı kapatılacak. Ocak en düşük ısı konumuna ayarlanacak. Kenger 10 dakika kendi suyu ile kavrulacak. Ardından bulgur, kaynar su, pul biber, tuz ilave edilecek ve tencere karıştırılacak. Ocak ısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, kapağı kapatılacak. Ocak ısısı, pilav pişirme ısısı konumuna ayarlanacak. Tam, 20 dakika bitiminde kenger pilavınız hazır. 20 dakika dinlendirdikten sonra, karıştırıp servis edebilirsiniz. Sonrası malum.

Son Söz:
Tereyağı yerine, zeytinyağı veya diğer yemeklik sıvı yağlarından birini kullanırsanız; 6 yemek kaşığı ölçüsünde kullanabilirsiniz. Pilav’a su verdikten sonra, ocak alev ayar düğmesini kapatma yönüne (sağa döndürerek) en kısık olacak şekilde ayarlarsanız, pilavınızın suyunda ve pişme süresinde sorun yaşamazsınız.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com