Kategoriler
Şerbetli Tatlı Tarifleri

kaymaklı ekmek kadayıfı

kaymaklı ekmek kadayıfı
Kaymaklı Ekmek Kadayıfı Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Paket Orta Boy Ekmek Kadayıfı
6 Su Bardağı Toz Şeker (1 kg.)
5 Su Bardağı Su (1 kg.)
1/2 Limon Suyu
Kaymak

Ön Söz:
Piyasada (porsiyon sayısına göre) üretilen 4 boy ekmek kadayıfı mevcuttur. Bunlar mini boy ekmek kadayıfı, küçük boy ekmek kadayıfı, orta boy ekmek kadayıfı ve büyük boy ekmek kadayıfı olarak adlandırılır. Ekmek kadayıflarının boyutları ne olursa olsun, kadayıfların şerbet verilerek pişirilmesi ve renklendirilmesi aynıdır. Aynı olmayan ise; her ayrı boyut ekmek kadayıfı için, şerbetini yaparken şeker ve su ölçülerinin değişmesidir. Bir de, kadayıfa aroma yüklenmesi ile birlikte renklendirilmesini unutmamak gerekir. Ekmek kadayıf tatlısı yapmak dikkat ve sabır gerektirir. Tatlıyı hazırlarken bazı püf noktalarının bilinmesi ve aynen uygulanması sayesinde yenilebilir tatlıyı hazırlamak becerinize kalmış, kolay gelsin.

Kadayıfın Islatılması:
Kadayıfın kızarmış yüzeyi alta gelecek şekilde tepsi içerisine konulacak. Üzerini kapatacak miktarda kaynar su ilave edilecek ve 15 dakika süre ile bekletilecek. Ardından kadayıfın suyu (bastırılarak temiz bez, çok katlı kağıt peçete ile) süzdürülecek.

Şerbetinin Yapılması:
Tencere içine şekerin tamamı konulacak ve düşük ısıda (resimde göründüğü gibi) bal renginde karamelize edilecek. Ardından, üzerine 5 su bardağı su ilave edilecek. Tencere kaynamya başladıktan sonra limon suyu ilave edilecek ve bir taşım kaynatıldıktan sonra ocak söndürülecek.

Maharetini Göster:
Büyük bir tepsi içerisine ıslatılmış kadayıf konulacak ve merkezi (+) işareti şeklinde 5 ila 6 cm. boyutunda kesilecek, ya da 5 ila 6 cm. çapında oyulacak. Ardından tepsi ocağın en büyük gözü üzerine alınacak ve şerbeti verilecek. En düşük ısıda tepsi (ara sıra) aynı yönde çevrilerek kadayıfın şerbeti çekmesi sağlanacak. Tepsi kenarına biriken şerbet, kadayıfın üzerine tekrar ilave edilecek. Kadayıf şerbeti tamamen çektikten ve rengi değiştikten sonra, tepsi ocaktan alınacak ve soğutulacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com