Kategoriler
Sütlü Tatlı Tarifleri

cevizli sütlü karamelli kadayıf tatlısı

cevizli sütlü karamelli kadayıf tatlısı
Cevizli Sütlü Karamelli Kadayıf Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
250 gr. Tel Kadayıf
100 gr. Kahvaltılık Tereyağı
2 Su Bardağı Toz Şeker
1.5 Su Bardağı Süt
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı (tepsi tabanı için)
1 Su Bardağı Doğranmış Ceviz İçi
24 veya 26 cm. Çap’ında Fırın Tepsisi

Ön Söz:
Hayalimde her zaman bu kadayıf tatlısını yapmak vardı. Tatlıyı yapıp dondurucuda saklamayı ve canımın çektiğinde dilim dilim çıkarıp mikrodalgada çözdürerek yemeyi hayal ederdim. Öyle bir kadayıf tatlısı yapamayı hedeflemiştim ki, ilk bakışta olması imkansız zannedilir. Örneğin; yaptığım kadayıf tatlısı bir kaç saat içinde değil, hiç hamurlaşmayacak. Her daim çıtır ve kıtır olacak. Ve hatta dondurucuya konup çıkarıldığında kıtırlığı ve lezzeti kaybolmayacak.

Evet, bu kadayıf tatlısını yaptım. Bu tarifteki kadayıf tatlısı ılık ve soğuk yenilir, derin dondurucuda dondurulur, istendiğinde günler sonrası çıkarılır ve fırında veya mikrodalgada çözdürülür. Fazla söze hacet yok, tarifimi deneyin.

Ön Hazırlık:
Kadayıf bir örtü üzerine alınacak, yapışmış ve buruşmuş kadayıf telleri açılarak örtü üzerine yayılacak. Kadayıfın havalanması ve neminin giderilmesi için; bir saat örtü üzerinde dinlendirilecek. Ardından kadayıf, iki eşit parçaya bölünecek. Tavada tereyağı eritilecek ve ardından dinlendirilecek. Tereyağının dibine çöken (beyaz renkli) tortusu kullanılmayacak

Karamelli Sütlü Şerbetin Hazırlanması:
Tencere’ye 1 su bardağı toz şeker konulacak ve düşük ısıda karamelize edilecek. Üzerine 1.5 su bardağı süt ve kalan toz şekerin yarısı (yani; bir su bardağı toz şeker) ilave edilecek ve karıştırılacak. Ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başlayınca ocak alev ayarı düşük ısı konumuna alınacak. Tencere ara sıra karıştırılarak şerbet 20 dakika süre ile kaynatılacak ve ocak kapatılacak.

cevizli sütlü karamelli kadayıf tatlısı 1

Maharetini Göster:
Ayrılmış kadayıfın ilk parçası, tabanı zeytinyağı ile yağlanmış tepsiye yayılacak ve avuç içi bastırılarak düzeltilecek. Üzerine 1 su bardağı dolusu ceviz içi serpilecek. Kadayıfın kalanı da aynı şekilde ceviz içinin üzerine yayılacak. Erimiş tereyağının tamamı, yemek kaşığı ile (toplam on kaşık) kadayıfın üzerine eşit şekilde gezdirilecek. Ardından, tepsi 140°C dereceye ısıtılmış fırının orta rafına sürülecek ve 60 dakika süre ile kızartılacak. Süre bitiminde tepsi fırından alınacak ve ılınmaya (5 dakika yeterli) bırakılacak. Üzerine sıcak ( şerbet ocaktan alındıktan sonra 10 dakika beklemesi yeterli) karamelli sütlü şerbet dökülecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com