Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Meze Tarifleri Mutfak Bilgileri

kaya koruğu turşusu

soslu kaya korugu
Kaya Koruğu Turşusu Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeleri:
1 Kg. Kaya Koruğu
3 Litrelik Cam Kavanoz
1 Adet Plastik Kavanoz Seperatörü
2 Litre Kaynamış Soğuk Su
50 gr. Kaya Tuzu
40 gr. Üzüm Sirkesi
5 gr. Limon Tuzu
10 gr. Sarımsak
50 gr. Zeytinyağı

Ön Söz:
Kaya koruğu turşusu yapımında kaya koruğu, haşlanarak ya da haşlanmadan kullanılabilir. Kaya koruğu haşlanarak turşu kurulursa, turşu çabuk olgunlaşır ve yenmeye hazır olur. Haşlama işlemi uygulanmayan kaya koruğu fermente süresi uzar ve turşu çok geç olgunlaşır. Kaya koruğu turşu yapımında en önemli ayrıntı, kavanozun üzerine zeytinyağı konulmasıdır. Kavanoza zeytinyağı konup, turşunun hava ile teması kesilmezse turşu barlanır. Mutlaka bu ayrıntıya dikkat etmek gerekir. Kaya koruğu turşusu salamurasında sirke yerine limon kullanılabilir.

Ön Hazırlık:
Kaya koruğu temizlenecek, yıkanacak ve süzülecek. Sarımsak soyulacak. 2 Litre su kaynatılacak ve soğutulacak. Cam kavanoz, kavanoz kapağı, plastik pet kavanoz seperatörü yıkanacak ve kurulanacak.

Kaya Koruğunun Haşlanması:
Kaya koruğu yüksek ısıda kaynayan su içinde 8 dakika haşalanacak. Peşinden çıkarılacak ve soğuk su içinde soğutulacak. Ardından çıkarılacak ve suyu süzülecek.

Turşu (salamura) Suyunun Hazırlanması:
Uygun bir kap içine 2 litre kaynamış ve soğutulmuş su konulacak. Üzerine 40 gr. kaya tuzu, 5 gr. limon tuzu, 40 gr. üzüm sirkesi konulacak. Ardından karışım, kaya tuzu ve limon tuzu eriyinceye kadar karıştırılacak.

kavanoz seperatoru

Plastik Pet Kavanoz Seperatörü:
Plastik pet kavanoz (ayırıcı) seperatörü, Türkçe tanımla naylon kavanoz ızgarasıdır. Bu ızgara kavanoz üzerine konur ve kavanoz içindeki malzemeleri baskılıyarak su yüzeyine çıkmasını önler. Izgara kavanozun boğum yerine takılır.

kaya koruğu
kaya korugu

turşu kurulmuş
tursu

turşu 1 hafta bitiminde servise hazır hale gelmiş
kaya korugu tursusu

Maharetini Göster:
Turşu kavanozuna haşlanmış ve soğutulmuş kaya koruğu ve aralarına sarımsak konulacak. Üzerini kapatacak miktarda salamura suyu ilave edilecek ve plastik seperatör kapak kapatılacak. En son 5 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilecek ve kavanoz kapağı sıkıca kapatılacak. Turşu kavanozu ışık ve güneş almayan, serin bir yerde saklanacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com