Kategoriler
Şerbetli Tatlı Tarifleri

jalebi tarifi

jalebi tatlısı
Hint Tatlısı Jalebi Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Su Bardağı Un (100 gr.)
1 Çay Bardağı Su (110 gr.)
1 Çay Kaşığı Kabartma Tozu (1.5 gr.)
1 Tatlı Kaşığı Ayçiçeği Yağı
1 Su Bardağı Kızartma Yağı
1 Fiske Tuz

Şerbet Malzemeleri:
1 Su Bardağı Toz Şeker (180 gr.)
1 Su Bardağı Su (200 gr.)
1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu

Ön Söz:
Jalebi tatlısı hamuru 1.5 günde hazırlanır. Tatlının hamurunda ekmek mayası, un, irmik, su, renklendiriciler ve aroma vericiler kullanılır. Jalebi hamuru ve şerbetinin yapımı, gerçek İzmir lokma tatlısına benzer. Hamur iki aşamalı yoğurulur ve mayalandırılır. Hamurun yarısı yoğrulur ve 24 saat mayalanmaya bırakılır. Süre bitiminde mayalı hamura un ilavesi yapılır, yoğrulur ve 12 saat tekrar mayalanmaya bırakılır. Bu yöntem jalebi’nin profesyonelce yapımıdır. Bilnen şu ki, böyle bir tatlıyı meraklısından başkası yapmaz. Tarifim, jalebi’nin kolay yoldan yapılmasıyle ilgilidir. Jalebiyi kabartma tozu kullanarak yaptım. Deneyecek olanlara afiyet olsun.

Bilgi Notu:
Jalebi hamurunun kıvamı, tatlının şeffaflığını belirler. Hamur ne kadar akışkan olursa, tatlı o kadar şeffaf olur. Kabartma tozu ölçüsü kaçırılırsa, tatlı baloncuk yapar. Jalebi derin yağda kızartılmaz. Tavaya ilave edilecek yağ miktarı 2 cm. yi geçmemelidir. Hazırlanan hamur sıkma torbası yerine pet su şişelerine veya keççap kaplarına konabilir. Keççap akıtma deliği bu iş için uygundur. Su şişesi kapağını 5 mm. çapta delerseniz, işinizi görür. Jalebi hamuruna renk verici gıda boyası ilave edilmez ise, tatlı renksiz görünür. Bu sebeple hamur renklendirilir. Tarifimde hamurun suyuna 1 çay kaşığı zerdeçal koydum, renklendirdim. Hamura renkli suyu süzerek koydum. Zerdeçali hamurun içine koymamanızı tavsiye ederim. Şerbet yaparken 1 çay kaşığı zerdaçal ilave edebilirsiniz.

Hamurun Hazırlanması:
Kaseye un elenerek konulacak. Üzerine kabartma tozu, bir fiske tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Azar azar su ilavesi ve çırpma teli yardımıyle karışım karıştırılacak. Hamur homojen bir hale geldiğinde 1 tatlı kaşığı ayçiçeği yağı konulacak ve karıştırılacak. Hazırlanan hamur en az 30 dakika dinlendirilecek. Süre bitiminde sıkma torbasına konulacak.

Koyu şerbetin Yapımı:
Tencereye toz şeker, su, limon suyu (istenirse 1 çay kaşığı zerdeçal) konulacak ve karıştırılacak. Tencere kaynamaya başladığı an, ocak ısısı orta ateş konuma ayarlanacak. Satte bakılacak, tam 10 dakika bitiminde tencere ocaktan alınacak ve soğumaya bırakılacak.

hamurun akışkanlığı
jalebi hamuru

sıkma torbası yerine, böylesi plastik veya pet şişe kullanılabilir
pet şişe

hamur kızartılıyor
hint tatlısı

jalebi servise hazır
jalebi tarifi

Maharetini Göster:
Tavaya kızartma yağı konulacak ve orta ateşte ısıtılacak. Tavadaki yağ kızgın hale geldiğinde ateş kısılacak. Sıkma torbası ucu tavaya dik olarak tutulacak ve hamur sıkılarak spiral şekli verilecek. Peşinden ocak orta ateşe ayarlanacak. Hamur (jalebi) maşa ile alt üst edilerek pembemsi renk alıncaya kadar kızartılacak. Ardından kızaran hamur (5-10 saniye) şerbete yatırılacak ve tabağa dizilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com