Kategoriler
Deniz Ürünleri Tarifleri

gördek balığı yahnisi

gördek balığı yahnisi
Gördek Balığı Yahnisi Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Kg. Gördek balığı
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
2 Adet Orta Boy Domates
3 Adet Taze Yeşil Soğan
2 İri Diş Sarımsak
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Su Bardağı Kaynar Su
Bir Tutam Taze Nane

Balık Kızartma Malzemesi:
1 Çay Bardağı Kızartma Yağı
1 Çay Bardağı Mısır Unu
Tuz

Ön Söz:
Gördek balığı, İznik gölünde yetişen beyaz etli, pullu, yağsız bir tatlı su balığı çeşitidir. Boyu 25 cm. ye kadar uzayabilir. Nisan ayında balıkçılar gölden tutukları gördek balığını yöre halkına satarlar. Gördek balığı taze tüketilebileceği gibi, tuzlanarak salamurası yapılarak saklanır. Gördek balığı diğer balık çeşitlerine benzer, balık yemeklerinin yapımında kullanılır. Bu yemekler arasında gördek balığı (tavası) kızartması, gördek balığı dometesli kızartması ve yörede şaban yahnisi adı verilen gördek bağlığı yahnisidir. Salamura gördek balığı tuzundan arındılarak kızartılır ve domates sosu ile servis edilir.

Ön Hazırlık:
Domates rendelenecek ve taze soğan 1-1.5 cm. boyutunda beyazı ile birlikte doğranacak. Sarımsak yemeklik doğranacak. Taze nane ince doğranacak ve yemek piştikten sonra üzerine ilave edilecek. Kaynar su hazır edilecek.

Gördek Balığıgördek balığı

Gördek Balığı’nın Temizlenmesi:
Balıkların pulu bıçakla kazınacak, başı ve kuyruğu kesilecek ve iç organları çıkartılacak. Peşinden yıkanacak ve bir süzgece konularak suyunun süzülmesi sağlanacak. Ardından balığın içi ve dışına tuz serpilecek ve beklemeye alınacak.

Gördek Balığı Kızartması:
Kızartma tavasına kızartma yağı konulacak ve ısıtılacak. Isınan yağ içine tuzlanmış gördek balığı mısır ununa bulanarak dizilecek ve orta ateşin bir tık üzeri ocak ısısında kızartılacak.

gördek balığı yahnisi hazırlanmışgördek balık yahnisi

gördek balık yahnisi pişmiş (nane ilave edilmiş) servise hazırşaban yahnisi

Maharetini Göster:
Tencereye 3 yemek kaşığı zeytinyağı konulacak ve düşük ısıda ısıtılacak. Üzerine sıra ile doğranmış sarımsak, domates salçası, rendelenmiş domates, doğranmış taze soğan ilave edilecek ve kavrulacak. Ardından kızartılmış gördek balığı tencereye yatay olarak dizilecek. Üzerine 1 su bardağı kaynar su, karabiber ve tuz ilave edilecek. Peşinden ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başlayınca kapağı kapatılacak ve ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Tam 15 dakika bitiminde ocaktan alınacak ve üzerine doğranmış taze nane ilave edilecek. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com