Kategoriler
Hamur İşleri Tarifleri Makarna ve Mantı Tarifleri

gnocchi tarifi nasıl yapılır

domatesli niyokki
Gnocchi tarifi nasıl yapılır?
Malzemeleri:
400 gr. Haşlanmış Kışlık Patates
1 Adet Yumurta sarısı
120 gr. Un
1 Tatlı Kaşığı (normal dolu) Tuz

Ön Söz:
Gnocchi, okunuşu ile niyokki; verdiğim malzemelerle yapılan, bir İtalyan makarna çeşitidir. Elde yapılır, haşlanır ve çeşitli soslarla karıştırılarak tüketilir. Her yemekte olduğu gibi, Gnocchi’nin de kendine özgü püf noktaları vardır. Vereceğim ayrıntıların bir kısmı, kendima ait deneyimlerimdir. Önce kendime ait olanı ile başlayayım: Gnocchi hamuru taze patatesle olmuyor. Patates mutlaka kışlık patates olmalı ve mutlaka kabuklu ve bütün haşlanmalıdır. Patates bölünerek haşlanmamalıdır. Diğer ayrıntılar ise, Gnocchi’nin malzemesi ile ilgilidir. Gnocchi hamuru % 80 haşlanmış patates ve % 20 un ve 1 tane yumurta sarı ile yoğurulur. Hamur içine yumurtanın beyazı konmaz. Tarifim bu bilinenler çerçevesinde hazırlanmıştır. Malzemenin katlarını alarak, dilediğiniz miktarda niyokki hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun.

Patatesi istediğiniz sayıda haşlayabilirsiniz. Yalnız, patatesi hamur yoğururken terazi ile kesin ölçmeniz gerekir. Gnocchi hamuru göz kararı yoğurulmaz. Burada aranan Gnocchi’nin tat, kıvam ve lezzetidir. Hamur’a 1 tatlı kaşığı normal doldurulmuş tuz kullanmanızı tavsiye ederim.

Ön Hazırlık:
İstenilen miktarda patates, kabuklu ve bütün olarak bol su içinde 40 dakika haşlanacak. 1 Adet yumurta sarısı beyazından ayrılacak. 120 gr. Buğday un’u elenecek ve bir kaba konulacak.

Gnocchi Hamuru:
Yoğurma kabı içine haşlanmış, soyulmuş soğuk patates rendelenecek. Üzerine bir yumurta sarısı ilave edilecek ve karıştırılacak. Peşinden azar azar un ilave edilecek ve hamur yoğurulacak. Yoğurulan hamur top yapılacak ve 15 dakika kapalı dinlendirilecek.

hamur çubuk yapılmış ve 2 cm. boyutunda kesilmiş
niyokki çubuk kesim

kesilmiş parçalara çatal üzerinde şekil verilmiş
gnocchi yapımı

gnocchi makarna hazır
gnocchi makarna

haşlanmış gnocchi
gnocchi haşlama

Gnocchi’nin Yapılması:
Dinlenmiş hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparılacak ve 1 cm. çapında (kalınlığında) çubuklar yapılacak. Yapılan çubuklar 2 cm. uzunluğunda kesilecek. Kesilmiş parçalar çatalın iç yüzeyinin üzerine konulacak ve işaret parmağı ile bastırılarak çatalın uç kısmına doğru çekilecek. Oluk açılmış Gnocchiler unlu zemin üzerine bırakılacak.

Gnocchi’nin Haşlanması:
Tencereye su konulacak ve yüksek ısıda kaynatılacak. Kaynayan su içine hazırlanan Gnocchi makarnalar, aralıklarla atılacak. Yaklaşık 1-2 dakika içinde makarnalar piştiğinin göstergesi olarak yüzeye çıkacak. Yüzeyde toplanan makarna toplanacak ve istenildiği gibi kullanılacak.

Maharetini Göster:
Haşlanmış Gnocchi makaranaya domates sosu hazırlanacak ve karıştırılacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com