Kategoriler
Dolma Tarifleri Patatesli Yemek Tarifleri Sebze Yemekleri

fırında patates dolması

fırında patates dolması 1
Fırında Patates Dolması Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeleri:
4 Adet Patetes
150 gr. Dana Kıyması
2 Adet Orta Boy Domates
2 Adet Sivri Biber
1 Adet Soğan
2 Diş Sarımsak
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası (sos için)
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay Bardağı Kızartma Yağı
3 Su Bardağı Kaynar Su
Metal Tepsi  (30x21cm.)

Ön Söz:
Patates dolması, kıyma ve satır kıyması denilen et kullanılarak yapılabilir. Dolma için kullanılacak patateslerin aynı büyüklükte olması işinizi kolaylaştırır. Patates dolması, ocak üzeri tencerede veya fırında pişirilebilir. Dolmanızı pişireceğiniz kabın ölçüsüne göre, patatesler parça veya bütün olarak doldurulabilir. Sos içerisinde 1 tatlı kaşığı ölçüsünü geçmeyecek ölçüde un kullanılabilir, tercih sizin.

Ön Hazırlık:
Domates, soğan, sarımsak soyulacak ve yemeklik doğranacak. Sivri biber halka doğranacak.

Sos’un Hazırlanması:
Kap içine 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı tuz, 3 su bardağı kaynar su konulacak ve karıştırılacak.

fırında patates dolması 2

Patatesin Hazırlanması:
Patates yıkanacak, soyulacak ve uç kısımları kesilecek. Her patates ortadan ikiye bölünecek ve içleri kabak oyacağı ile boşaltılacak. Ardından yıkanacak, süzülecek ve kızgın yağ içinde alt ve üst yüzeyleri kızartılacak.

İç Harcın Hazırlanması:
Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine kıyma ilave edilecek ve taneleşinceye kadar orta ısıda kavrulacak. Ardından sıra ile soğan, sarımsak, sivri biber, domates ilave edilecek ve kavrulacak. Üzerine karabiber, pul biber, kimyon, tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek. Yaklaşık 15 dakika bitiminde iç harcınız hazır.

Patatesler doldurulmuşfırında patates dolması

Fırında patates dolması pişmişfırında patates dolması 4

Maharetini Göster :
Fırın tepsisi tabanına 2 yemek kaşığı zeytinyağı konulacak ve yayılacak. Üzerine patatesler dizilecek ve içleri iç harç ile doldurulacak. Ardından hazırlanan sos tepsiye ilave edilecek ve tepsi alüminyum folyo ile kapatılacak. Tepsi önceden 200°C derece’ye ısıtılmış fırının orta rafına sürülecek. 40 dakika bitiminde folyo tepsi üzerinden alınacak. Domaların kızarması için 10 dakika daha fırında tutulacak ve ardından alınacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com