Kategoriler
Çorba Tarifleri Deniz Ürünleri Tarifleri

fener balığı çorbası

fener balığı çorbası
Fener Balığı Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
300 gr. Haşlanmış Fener Balığı Eti
30 gr. Tereyağı
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Adet Orta Boy Kuru Soğan
1 Yemek Kaşığı Tepeleme Un (25 gr.)
1 Çay Kaşığı Karabiber
1.5 Tatlı Kaşığı Tuz
5 Su bardağı Fener Balık Suyu
1 Tutam Doğranmış Maydanoz
1/2 Limon Suyu

Ön Söz:
Fener balığı, denizin derin sularında yaşayan kılçıksız, beyaz etli balık çeşitidir. Fener balığının kullanılacak eti, kuyruğundadır. Kafasında ise, yanak ve ensesisinde az miktarda et bulunur. Çorba yapımında balık kafası, bir kuru soğan ve yarım kilodan fazla fener balığının etini kullandım. Fener balık çorbası (havuçlu, patatesli) sebzeli yapılabilir. Yapılan çorba yumurta sarısı ve limon suyu ile terbiye edilebilir. Bu seçim tercih meselesi, balık çorbasını balık tadında tatmak isterseniz; bize göre, en lezzetli balık çorası yapım yöntemi tarifimizde anlatıldığı gibidir. Afiyet olsun.

Fener balığının kafası ve omurga kemiği haşlanarak balık suyu elde edilir. Balık kafasını bu amaçla kulanırsanız, kafa üzerinde kalan etleri çıkarmanıza gerek yoktur.

Fener balığı nasıl temizlenir:
Fener balığının herhangi bir yerine bıçakla kesik atılır ve derisi tamamen tutulup çekilerek çıkartılır. Derisi çıkarılmış balığın karnı yarılır ve iç organları çıkarılır. Ardından, balık bol su ile yıkanır. Temizlenen balık ensesinden enine kesilir, kuyruk kısmındaki lop et alınır. Balığın göz altında ve ensesisinde olan et kesilir ve alınır.

Fener balığı nasıl haşlanır:
Bir tane kuru soğan yemeklik doğranır ve tencereye konur. Üzerine balık kafası, haşlanacak bütün olarak balık eti ve 7 su bardağı su ilave edilir. Tencere kaynatılır ve üzerinde oluşan köpük alınır ve atılır. Ardından kapağı kapatılır ve ocak tamamen kısılır. Kısık ateşte tencere 15 dakika kaynatılır ve ocaktan alınır. Tenceredeki et ve kemik bir kaba alınır. Tenceredeki balık suyu süzülür ve çorba yapımında kullanılır.

fener balığı
fener balığı

fener balığı kafası ve kuyruk eti haşlanış, soğuyor
fener haşlama

haşlanmış balık eti çorba yapımı için didiklenmiş
fener eti

fener balık çorbası servise hazır
fener çorbası

Maharetini Göster:
Tencereye zeytinyağı, tereyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine 1 yemek kaşığı tepeleme doldurulmuş un konulacak ve orta ateşte kokusu çıkıncaya kadar kavrulacak. Peşinden 5 su bardağı dolusu kaynar balık suyu ilave edilecek ve karıştırılacak. Tencere 5 dakika kaynatılacak ve süre bitiminde haşlanmış balık eti eklenecek. Tencere 2 dakika kaynatılacak ve ocaktan alınacak. Şimdi çorbaya karabiber, limon suyu, tuz ve maydanoz ilave edebilirsiniz. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com