Kategoriler
Evde Nasıl Yapılır Meze Tarifleri Mutfak Bilgileri Salata Tarifleri

evde salatalık turşusu yapımı

salatalık turşusu
Evde Salatalık Turşusu Yapımı Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Kg. Orta Boy Salatalık
1 Litre Klorsüz İçme Suyu
1 Yemek Kaşığı Salamura Tuzu (50 gr.)
4 Yemek Kaşığı Üzüm Sirkesi (40 gr.)
2 Yemek Kaşığı Tepelice Toz Şeker (40 gr.)
2 İri Diş Sarımsak (10 gr.)
3 Adet Kurutulmuş Acı Biber
1 Tatlı Kaşığı Silme Dolu Limon Tuzu (5 gr.)
1.5 Litre Cam Kavanoz

Ön Söz:
Evde salatalık (hıyar) turşusu yapımı bu tarifle mükemmel. Verdiğim malzemeleri kullanarak hazırladığınız salatalık turşusu 7 gün içerisinde yenilebilir. Turşunuzu cam kavanoz kullanarak kurarsanız, daha sağlıklı olur. Bileceğiniz iş, pet kavanozda kullanabilirsiniz. Turşunun çok acılı olmasını isterseniz, kullanacağınız kuru biberleri parçalamanız gerekir. Turşuyu kurduktan 3 gün sonra, ara sıra kapağı gevşetip gazını almalısınız. Kullandığım cam kavanoz içine, 800 gr. salatalık ve 700 ml. salamura suyu koydum. Afiyet olsun.

Turşu suyu için şişe suyu veya kaynamış, soğutulmuş musluk suyu kullanabilirsiniz. Yaz aylarında turşu çok çabuk olgunlaşır. 3-4 gün içinde fermente olmaya başlar ve gaz çıkarır. Fermente sırasında turşu suyu bulanıklaşır ve 3 gün sonra su berraklaşır. İşte bu durum, turşunun  yenecek olduğunun habercisidir. Bizler yaz mevsiminde, turşunun yedinci gününde kavanozu buzdolabına kaldırıyoruz.

Ön Hazırlık:
Salatalık yıkanacak, kurulanacak ve 2-3 yerinden iğne ya da kürdanla delinecek. Sarımsak soyulacak ve bütün bırakılacak. Kavanoz sıcak su ile yıkanacak ve kurulanacak.

Salamura’nın Hazırlanması:
Temiz bir kap içine 1 litre içme suyu, 1 yemek kaşığı tepelice doldurulmuş iri salamura tuzu, 2 yemek kaşığı tepelice doldurulmuş toz şeker, 4 yemek kaşığı dolusu üzüm sirkesi, 1 tatlı kaşığı silme doldurulmuş limon tuzu konulacak ve malzemeler eriyinceye kadar karıştırılacak.

evde salatalık turşusu

Maharetini Göster:
Cam kavanoz tabanına sarımsak, kurutulmuş acı biber konulacak. Üzerine salatalıklar dikey olarak dizilicek ve aldığı kadar salamura suyu ilave edilecek. Salatalıkların yüzeye çıkmasını engellemek için, üzerine asma dalı veya cam, porselen, plastik küçük tabak ile baskılanacak. En son kavanozun kapağı kapatılacak. Kavanoz ışık ve güneş almayan bir ortamda saklanacak. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’
www.klasiktatlar.com